UHLJEBISTAN

FINA prijavila suosnivača Nanobita, on u šoku: Nevjerojatno čime se uhljebi bave

Foto: Pixsell/Goran Stanzl/123rf

ALAN SUMINA, suosnivač Nanobita, dobio je ovih dana poziv na sud koji je objavio na svom Facebook profilu jer ga je Fina prekršajno prijavila zbog toga što nije predao izvještaj za jednu svoju drugu tvrtku koja je neaktivna. Nema prometa i ne posluje, ali eto, postoji.

Kolika će biti kazna, tek će doznati, no svakako nije prvi, a ni zadnji koji je u Hrvatskoj kažnjen zbog banalnosti, a prekršaj zaista nije teško napraviti u zemlji u kojoj smo premreženi s nekoliko tisuća propisa dizajniranih tako da su svi - osim državne administracije - za nešto krivi.

"Prijeti mi se da će me prisilno dovesti na sud"

“Nevjerojatno čime se uhljebi u ovoj zemlji bave.

Upravo sam dobio poziv - koji više izgleda kao da sam u najmanju ruku ubio nekoga i prijeti mi se da će me prisilno dovesti na sud - radi prekršaja članka 42, stavka 1, točke 34 Zakona o računovodstvu.

E sad, pitate se koji je prekršaj?

Pa prekršaj je što jedna od tvrtki koje imam (nije Nanobit), koju sam osnovao prije nekoliko godina, ali koja je u mirovanju, ne obavlja nikakvu djelatnost, nema zaposlenih, nema prihoda, nema gotovo ničega, nije poslala na FINU financijska izvješća. Obaviještena je Porezna uprava i Poreznoj upravi je to OK.

Ali FINA - agencija koja valjda samo u ovakvim državama postoji, eto njima nije.

Pa su odlučili prekršajno me prijaviti i pokrenuti postupak protiv mene.

I sad zamislite, da se zeznete i otvorite firmu i napravite neki prekršaj, uhljebi samo vrebaju gdje će vas radi banalne greške maltene lancima odvući na sud.

Zamislite samo razinu banalnosti trošenja novaca poreznih obveznika na formu, bez suštine, bez sadržaja.

Kazna je vjerojatno par desetaka tisuća kuna. Ja tu kaznu mogu platiti, ali mislim si koliko ljudi je odustalo od bavljenja poduzetničkom aktivnosti radi ovakvih i sličnih stvari?”, objavio je Sumnina na svom Facebook profilu.

Globalno poznata tvrtka

Inače, Suminina glavna tvrtka, Nanobit, koju je prije 10 godina osnovao sa Zoranom Vučinićem, postala je globalno poznata u proizvodnji igara. Ima preko 100 zaposlenih i do sada su proizveli preko 70 naslova.

Nanobit je nositelj nagrada Zlatni ključ koju dodjeljuje HIZ (Udruga Hrvatski izvoznici) za najboljeg malog izvoznika, Zlatna bilanca, Deloitte za najbrže rastuće tvrtke Srednje Europe, Prijatelj studenata kao i najprestižnije, prvog hrvatskog EY Poduzetnika godine.

Pročitajte više