Finance otkriva tko je najbolji kupac za Mercator: Nikako ne smije biti iz susjednih zemalja



NOVINARI slovenskog lista Finance koji su najopširnije od slovenskih medija pratili sagu oko prodaje Mercatora Agrokoru, nakon što je obznanjeno da se traži novi kupac odlučili su sami pronaći najboljeg koji bi zadovoljio Slovence.

Tako u današnjem broju pišu kako su pronašli "najboljeg ženika" i to u nizozemskom divu Aholdu koji samo treba reći DA. "Špekuliramo je li nizozemski velikan dovoljno daleko da mu slovenska politika želi prodati Mercator. U Aholdu, koji posluje u devet europskih i 15 američkih država kažu da su stalno u potrazi za novim prilikama, bi li ih majušni Mercator zanimao?", pišu Finance te navode što sve mora imati kupac Mercatora da bi zadovoljio političare više od Agrokora:

1. Ne smije biti iz susjedstva - dakle, ne iz Italije, Hrvatske i Austrije. Za sve mislimo da su nam nešto uzeli. Kupac mora biti što dalje od nas. Amerikanci i Englezi su previše imperijalistički, Španjolci i Francuzi su previše mediteranski, preostaju nam jedino kupci iz Skandinavije i zemalja Beneluksa.

2. Slovenskim proizvodima kupac bi morao otvoriti put prema zapadu, ne na Balkan. Balkan možemo lako riješiti sami. Također, nikako ne bi smio ugroziti slovenske proizvode na policama.

3. Ne smije biti uključen u nikakve skandale.

"Kada pogledamo što se nudi na tržištu, jedino nizozemski div Ahold može konkurirati ovome", pišu Finance čiji su se novinari potrudili te pitali Nizozemce zanima li ih uopće dolazak u ovaj dio Europe te što kažu o Mercatoru. "Ne komentiramo možebitno konkretno djelovanje. O strategiji ulaska na balkansko tržište možemo reći samo da uvijek tražimo nove uvjete za rast kako u Europi tako i u SAD-u", odgovorili su im iz Aholda.

Finance napominje kako Ahold nije sam izrazio interes za Mercator, već da su se odlučili na ovakav članak kako bi vlasnicima Mercatora pokazali u kojem smjeru trebaju gledati kada traže kupca.

Pročitajte više