Financial Times: Hrvatska vlada prijetila je Allianzu da mora ući u dogovor s Rusima

Foto: Sime Zelic, Davor Puklavec/Pixsell

HRVATSKA vlada vršila je pritisak na osiguravajuću kuću Allianz i zaprijetila joj regulatornim mjerama nakon što se lokalni mirovinski fond pod kontrolom Allianza povukao iz dogovora koji je uključivao isplatu 500 milijuna eura Sberbanku pod kontrolom Kremlja, piše Financial Times.

Ruska banka pokušava pronaći kupca za svoj udio od 42.5 posto u Fortenovi. Vlada je prošle jeseni htjela da Sberbank svoj udio proda grupi hrvatskih mirovinskih fondova, od kojih je najveći bio AZ, fond koji je u 51-postotnom vlasništvu Allianza. Talijanski UniCredit posjeduje manjinski udio, piše FT.

Transakcija, koja je procijenila udio Sberbanka u Fortenovi na 500 milijuna eura, propala je povlačenjem AZ-a prošlog listopada nakon što je Allianz odlučio odustati od dogovora zbog straha da bi on mogao prekršiti sankcije Europske unije, rekli su za Financial Times pojedinci upoznati s detaljima.

Iz Allianza su za Financial Times rekli da je nadzorni odbor AZ-a "donio neovisnu odluku da ne nastavi ulaganja u Fortenovu jer je njezin profil rizika i povrata bio potpuno neprikladan za umirovljenike i jer je njegova financijska struktura predstavljala potencijalne rizike koje je smatrao neprihvatljivima".

"Radman je lobirao kod Allianza"

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i hrvatski ambasador u Njemačkoj Gordan Bakota nakon toga su lobirali kod raznih rukovoditelja Allianza, tvrde izvori Financial Timesa. Grlić Radman je nagovarao člana uprave Allianza Klausa Petera Röhlera da poništi odluku, tvrdeći da je Fortenova ključna za hrvatsko gospodarstvo, tvrdi FT.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu nije odgovorilo na upite FT-a za komentar, a veleposlanstvo u Berlinu odbilo je komentirati slučaj.

Hanfa pokrenula inspekciju u AZ-u

Kad je Allianz odbio razmotriti odluku, hrvatski regulator Hanfa u studenom je objavio ono što su neki nazvali "otvorenim prijetnjama" protiv lokalnog poslovanja njemačke tvrtke. Iz Hanfe je tada rečeno da bi lokalna uprava bila smijenjena, a fond bio prisiljen platiti kaznu ako bi se zaključilo da postoje problemi u upravljanju rizikom, rekli su izvori.

Nekoliko tjedana kasnije Hanfa je pokrenula inspekciju u AZ-u, rekavši da se radi o redovitoj reviziji procesa donošenja odluka, kontrola i upravljanja kibernetičkim rizicima, rekli su izvori.

Kada je upitana o tim događajima, Hanfa je odbila detaljno komentirati, rekavši Financial Timesu da je njihovo "ispitivanje mirovinskog fonda AZ još uvijek u tijeku" i da će "informirati javnost o svim rezultatima provjere nakon što ona bude završena".

Pritisci vlade

Sberbank je najveći dioničar Fortenove, no posljedice sankcija izazvanih prošlogodišnjom ruskom invazijom na Ukrajinu zakomplicirale su strukturu, a refinanciranje milijarde duga grupe postalo je komplicirano i skupo.

Njemačka vlada informirana je o pritiscima hrvatske vlade i Hanfe na Allianz, rekli su izvori. Glasnogovornik njemačke vlade izjavio je za FT da vlada "neće komentirati interne poslovne odluke ili sadržaj povjerljivih rasprava s predstavnicima drugih zemalja". Iz Allianza je rečeno da neće komentirati "komunikaciju s vladinim tijelima", ali dodali su da su "donijeli odluke temeljem njihove vrijednosti u skladu s vrijednostima i dužnostima koje kompanija ima prema svojim klijentima".

Fabris Peruško odbio je komentirati postupke hrvatske vlade, ali rekao je: "Situacija u kojoj smo danas posljedica je dogovora do kojeg nije došlo u listopadu. Da je do njega došlo, danas bismo bili refinancirani i fokusirani isključivo na poslovanje."

Pročitajte više