Financial Times: Uhićenjem Polančeca istrage sve bliže Sanaderu



VIJEST o uhićenju Damira Polančeca dobila je i globalnu notu, a novine diljem Europe izvijestile su o tome kako su državne službe u pritvor odvele bivšeg potpredsjednika Vlade, iako nitko uhićenju nije posvetio previše prostora.

Ugledni londonski list Financial Times, ruska Lenta, austrijski Der Standard i Die Presse, francuski Le Journal du Dimanche, pa čak i turske novine, svima je Polančecovo uhićenje vijest vrijedna objavljivanja.

Sve se vrti oko Podravke

FT u svom tekstu, u kojemu navodi i suđenje Berislavu Rončeviću, piše kako ovo uhićenje istragu dovodi sve bliže bivšem premijeru Sanaderu, kojeg se sumnjiči i za upletenost u slučaj oko Podravke, ali i za navodno uzimanje mita od Hypo Alpe Adria grupe.

Lenta piše kako je "bivši zamjenik premijera Hrvatske priveden zbog optužbi za zlouporabu položaja tijekom svog mandata u vladi". Hrvatski su mediji "više puta spominjali Polančecovo ime u vezi s korupcijskim skandalom oko menadžera kompanije Podravka, gdje je Polančec bio član nadzornog odbora".

Die Presse je Polančeca ubacio u duži članak o ministarskim ostavkama diljem Europe. "U utorak je također uhićen bivši zamjenik premijera Hrvatske, Damir Polančec. Polančec je optužen da je sudjelovao u kriminalu vezanom za prehrambeni koncern Podravka, a uhićen je u gradu Koprivnici", navodi se.


Uglavnom suhi izvještaji

"Damir Polančec, koji je do prije nekoliko mjeseci bio zamjenik premijera Hrvatske, uhićen je zbog svoje uloge u skandalu vezanom za tvrtku Podravka. Hrvatska vlada sve jače udara na korupciju u sklopu završavanja pregovora s EU", navodi se na blogu EuVoicea.

Le Journal du Dimanche navodi kako je hrvatska policija jučer objavila podatke o Polančecovom uhićenju, a spominje se i da je Polančec prošlog listopada dao ostavku na svoju dužnost u Vladi, nakon uhićenja menadžera Podravke.

Der Standard je prenio vijest austrijske agencije APA, u kojemu se navode podaci o uhićenju, a dodaje se i da je Polančec u Vladu ušao 2005. godine. "U drugoj Sanaderovoj vladi Polančec je od 2007. do 2009. godine bio zamjenik premijera i ministar gospodarstva. Krajem listopada dao je ostavku, nakon što je tjednima bio pod pritiskom zbog više tjedana pritiska vezanog za njegovu ulogu u koncernu Podravka, čije uhićene menadžere je navodno štitio", stoji u tekstu.

Pročitajte više