Analitičar: Ako ste oštećeni, javite se leasing kućama i tražite povrat novca

Screenshot: N1

"NE POSTOJI zastara jednom kada HANFA utvrdi nepravilnosti u radu leasing kuća", istaknuo je financijski analitičar Hrvoje Japunčić gostujući na N1 televiziji.

Istaknuo je da se korisnici leasing kuća, ako se smatraju oštećenima i misle da zaslužuju povrat novca, obavezno jave kućama s tim zahtjevom.

"Nisam pravni stručnjak, pa ću se tu ograditi, ali vidio sam praksu, varijacije i vjerojatnosti da je moguće da takvi slučajevi ne odu u zastaru", kazao je Japunčić.

Japunčić je govorio o Indexovom otkriću da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, u Hrvatskoj 50 tisuća klijenata prevarile za više od 700 milijuna kuna. 

 

Podsjetimo, utvrđeno je da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano, povećavale rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer HANFA tvrdi da je većina slučajeva u zastari.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Kako prosječni korisnik leasinga može znati vara li ga se?

"U proteklih 15-ak godina primarna vrsta ugovora s leasing kućama je bila promjenjiva kamatna stopa koja se bazirala na kamatne stope vezane uz euro i varijabilnu maržu, zaradu samog davatelja leasinga. Od 2011. i 2012. godine došlo je do značajnijeg snižavanja EURIBOR-a, a posljedično tome su i rate trebale u konačnici biti niže. 

Po cijelom slučaju kojem smo svjedoci ove godine, to se kod mnogih kuća nije događalo. Regulator je proučio slučaj, izdali su rješenje. Mnogi korisnici stavljeni su u nezgodan položaj jer su dobili rješenja leasing kuća da su mnogi slučajevi pali u zastaru te da po tome nema povrata sredstava. S druge strane, činjenica je da rješenja regulatora omogućuju da korisnici pokrenu pravni slijed i u tom slučaju je moguće da nije došlo do zastare."

Imate li pravo, bez obzira na to kada se dogodio ugovor s leasing kućama, ako se osjećate oštećeno, tražiti povrat novca?

"Ako vas nitko nije kontaktirao, obraćate se leasing kući sa zahtjevom da po tom i tom ugovoru iz tog i tog vremena smatrate da ste oštećeni, da treba napraviti povrat. Ako vam se nitko nije javio, mora se ići u pravni segment. Nisam pravni stručnjak, pa ću se tu ograditi, ali vidio sam praksu, varijacije i vjerojatnosti da je moguće da takvi slučajevi ne odu u zastaru."

Koliko je ovo velik propust HANFA-e?

"Kompleksnost financijske industrije u proteklih 20-ak godina se značajno povećala. Nije lagano sve to pratiti, bilo na pojedinačnoj ili agregiranoj bazi. Ugovori pojedinih leasing kuća nisu jedinstveni, nije toliko jednostavan način na koji je složena cijela kamata. Vjerujem da će se sada regulator malo više posvetiti određenim financijskim proizvodima, a možda se na ovo moglo gledati u slučaju švicarca."

Pročitajte više