FinCEN-ovi dokumenti otkrivaju kako je Putinov saveznik financirao britanske stranke

Foto: EPA

SUPRUGA jedne od najvećih donatorica Konzervativne stranke potajno je financirao ruski oligarh usko povezan s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše BBC.

Ljubov Černuhin dala je torijevcima (op. a. britanska Konzervativna stranka) 1,7 milijuna funti, uključujući i plaćena druženja s tri posljednja premijera Velike Britanije. 

Dokumenti koji su nedavno procurili pokazuju da je njezin suprug primio osam milijuna dolara. Novac je u početku dolazio od političara koji su bili suočeni s američkim sankcijama zbog njegove privrženosti i blizine Kremlju. 

Njezini odvjetnici kažu da donacije nisu imale veze s utjecajem Kremlja ili bilo kakvim ruskim utjecajem.

FinCEN-ovi dokumenti, pak, pokazuju da je Vladimir Černuhin 2016. godine dobio novac od britanske tvrtke s Djevičanskih otoka povezane sa Sulejmanom Kerimovim. 

Službenici Deutsche Banke u New Yorku izvijestili su da je to među 278,5 milijuna dolara transakcija koje uključuju offshore tvrtku.

Posljednjih godina sve je veći fokus na donacije bogatih Rusa sa sjedištem u Velikoj Britaniji prema političkim strankama, a parlamentarno izvješće Odbora za obavještajno i sigurnosno povjerenstvo u srpnju ukazuje na to da postoji mogućnost da određeni ljudi "pomažu ruskom utjecaju". 

"Neprikladni donatori britanskim vlastima"

Ruski milijarder Kerimov član je gornjeg doma ruskog parlamenta. U Francuskoj je od 2016. godine pod istragom zbog optužbi za porezne prijevare. Američke vlasti su ga sankcionirale 2018. godine, a tada su objavile da je Kerimov "odigrao ključnu ulogu u napretku ruskih malignih aktivnosti".

Černuhin ima 52 godine i bivši je zamjenik ministra financija u vladi Vladimira Putina. Napustio je Rusiju 2004. godine i otišao u London nakon što ga je Putin smijenio. Černuhini, jedan od istaknutijih parova ruskog porijekla, sada su oboje britanski državljani i žive u Londonu. 

Donacije Černuhinovih Konzervativnoj stranci započele su 2012. godine. Većina - više od milijun i pol funti - stigla je nakon uplate od osam milijuna dolara povezane s Kerimovim, koju je Ljubov uplatila svom suprugu 29. travnja 2016. godine, iako nije jasno je li išta od tog novca otišlo torijevcima. 

Novinar i stručnjak za događanja u Rusiji Ed Lucas koji je dao iskaz parlamentarnoj istrazi o ruskom utjecaju, rekao je za BBC:

"Černuhini su ugodni ljudi, ali nije prikladno da doniraju britanskoj političkoj stranci."

Lucas kaže da je "duboko zabrinut zbog pristupa koji, ne samo Ljubov Černuhin, već i drugi bogati Rusi, imaju prema Konzervativnoj stranci i vladi.

Dobivanje aukcija

Černuhinine donacije torijevcima dale su joj pristup ključnim figurama u vrhu britanske vlade. 

Zauzvrat za 135.000 funti pozvana je na žensku večeru u luksuzni hotel s užim kabinetom premijerke Therese May u travnju 2019.

Na slici je gore, četvrta s desna.

Također, 47-godišnjakinja je dvaput dobivala na aukciji za teniske mečeve s Borisom Johnsonom. Prošli put, u veljači ove godine, to ju je koštalo 45.000 funti. Černuhinova je 2014. godine platila 160 tisuća funti kako bi igrala tenis s premijerom Davidom Cameronom i tadašnjim gradonačelnikom Johnsonom. 

Od ove godine ona je najveća ženska donatorica u povijesti Britanije. Prema evidenciji Izborne komisije, ona je tijekom proteklih osam godina ukupno donirala oko 1,7 milijuna funti, uključujući 335.000 funti između prošlog siječnja i srpnja.

Kada su 2018. godine pitali Borisa Johnsona, tada ministra vanjskih poslova, o Černuhinima i njihovim donacijama za teniske mečeve u visini od 160.000 funti, on je za BBC-jevu emisiju Panorama izjavio:

"Ako postoje dokazi da su bogatstvo stekli pomoću korupcije, onda je moguće da će im naše vlasti to bogatstvo i oduzeti", rekao je Johnson, ali dodao:

"Sve potrebne provjere su provedene i nastavit će se provjeravati", dodao je referirajući se na ruske donacije.

Zajmovi na račun investicija u sektoru nekretnina

Isplatu gospodinu Černuhinu od 8 milijuna dolara izvršila je inozemna tvrtka Definition Services, koju su kontrolirala Kerimovova djeca. Iz dokumenata koji su procurili vidi se da je njihova sredstva financirao njihov otac, a gospodin Kerimov bio je taj koji je imao osobni odnos s Černuhinovim.

Kako je Deutsche Bank procesuirala taj novac, poslala je upite službenicima i ostalim bankama koje su bile uključene u transakciju. Kazali su da je to bio "zajam između dviju strana s ciljem podrške daljnjim projektima zajmoprimca u vezi s nekretninama" te da je tvrtka Definition Services bila uključena u investicije povezane s nekretninama. 

Unatoč odgovoru, Deutsche Bank podnijela je izvješće o sumnjivim aktivnostima (SAR), napominjući vezu s g. Kerimovom i isplatu g. Černuhinu.

Deutsche Bank je rekla kako je tvrtka Definiton Services bila "registrirana za poslovanje izvan jurisdikcija s visokim rizikom, a komercijalna svrha transakcija i odnos između stranaka ne mogu se utvrditi".

Što se zna o Černuhinovim financijama?

Neke od Černuhinovih financijskih afera dospjele su u javnost kao dio velike pravne bitke s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, a sporili su se oko vlasništva nad bivšom industrijskom zonom u Moskvi. Postupci na Visokom sudu u Londonu otkrili su da je Černuhin osnovao trust za svoju suprugu i još jedan za dobrobit para. 

Černuhinova je opisana kao bivši bankarica. Na popisu je kao direktorica četiri britanske kompanije. Jedna od njih dijeli istu londonsku adresu kao i navedena adresa u dokumentima koji su procurili, a koji je povezuju s uplatom od osam milijuna dolara njenom suprugu iz tvrtke Definition Services. 

Njihovi odvjetnici odbili su reći je li Černuhin primio tih osam milijuna američkih dolara, ali su kazali da "gospođa Černuhin nikad nije primila novac iz bilo koje Kerimovove kompanije ili kompanija povezanih s njime" te da "njezine donacije Konzervativnoj stranci ni na koji način nisu povezane s Kremljem ili bilo kojim drugim utjecajem".

Dodali su da su sve njezine donacije dane u skladu s pravilima Izborne komisije. 

Odvjetnici Sulejmana Kerimova odbili su sve optužbe BBC-jeve emisije Panorama te dodali da "Kerimov nema nikakve veze s Černuhinom".

Glasnogovornik Konzervativne stranke kazao je sljedeće:

"U ovoj zemlji ima britanskih državljana koji su ruskog porijekla i imaju demokratsko pravo donirati političkoj stranci. Mnogi su bili glasni kritičari Putina i potpuno je pogrešno i diskriminirajuće sve ih strpati u isti koš."

Što su FinCEN-ovi dokumenti koji su procurili?

FinCEN predstavlja više od 2500 dokumenata od kojih su većina dosjei koje su banke slale američkim vlastima između 2000. i 2017. godine. U njima se izražava zabrinutost oko aktivnosti njihovih klijenata.

Ovi dokumenti jedni su od najbolje čuvanih tajni međunarodnog bankarskog sustava. Banke ih koriste da bi prijavile sumnjivo ponašanje na tržištu, ali nisu nikakvi dokazi bilo kakvog prekršaja ili kriminala.

Procurili su u BuzzFeed Newsu i podijeljeni su s grupom koja okuplja istraživačke novinare iz svih dijelova svijeta, a koja ih je poslala u 108 informativnih redakcija iz 88 zemalja, uključujući i BBC-jevu emisiju Panorama. 

Stotine novinara trenutno pretražuju ovu gustu, tehničku dokumentaciju, otkrivajući pritom neke od aktivnosti za koje bi banke voljele da javnost nikada nije saznala za njih. 

Pročitajte više