Finska će prihvatiti djecu majki Finkinja koje su se išle boriti za IS

Foto: EPA

FINSKA će pokušati “što prije” repatrirati djecu čije su majke Finkinje otišle u Siriju kako bi se pridružile Islamskoj državi, rekla je danas premijerka Sanna Marin.

Finska je, naime, jedna od brojnih zemalja EU-a koja se suočava s odlukom treba li primiti nazad građane koji su se pridružili Islamskoj državi, a sada se nalaze u kampu za raseljene osobe Al-Hol u sjeveroistočnoj Siriji koji kontroliraju Kurdi, piše Reuters.

U kampu za raseljene osobe trenutno se nalazi 30 djece kojima su majke Finkinje

Više od 30 djece koje je rodilo 11 Finkinja nalaze se trenutno u Al-Holu, a odluka o njihovoj sudbini podijelila je novu finsku vladu sastavljenu od pet stranaka, koja je vlast preuzela prošli tjedan.

Stranka Centra, koja je dio koalicije koju predvode socijaldemokrati Sanne Marin, protivi se dopuštanju povratka supruga boraca Islamske države, no podržava ideju o tome da se njihova djeca repatriraju. Stranka Centra zabrinuta je zbog porasta podrške javnosti opozicijskim nacionalistima, Stranci Finaca, koji smatraju da repatrijacija bivših pripadnika Islamske države predstavlja ugrozu nacionalnoj sigurnosti.

Marin smatra da bi o svakom slučaju trebalo odlučivati posebno

U pokušaju da riješi potencijalni sukob u koaliciji, Marin je izjavila kako je vlada odlučila da bi svaki slučaj trebalo razmatrati odvojeno.

“Cilj poteza vlasti je da se zaštiti interes djece u svim okolnostima”, rekla je Marin te tako ostavila otvorenu mogućnost da se i nekim majkama omogući povratak s djecom.

No svejedno nije baš vjerojatno da će se djeca vratiti bez majki jer se Sirijske kurdske snage, koje kontroliraju teritorij na kojem se nalazi kamp Al-Hol, protive odvajanju djece od majki. 

U međuvremenu vladu Sanne Marin sutra pred parlamentom očekuje ispitivanje o ovoj temi.

Pročitajte više