KORONAVIRUS U SVIJETU

Finska otvara granice za 17 europskih država, Hrvatska nije na popisu

Ilustracija: EPA

FINSKA ponovno otvara svoje granice putnicima iz 17 europskih država poput Njemačke, Grčke i Italije, u okviru ublažavanja mjera uvedenih u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa, ali ne i onima iz Hrvatske, kao ni iz Švedske.

Kako stoji na stranici finske vlade, nova odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 13. srpnja, a odnosit će se na posjetitelje iz zemalja koje u dva tjedna imaju najviše osam slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Finska je već 15. lipnja ukinula kontrole za putnike iz Norveške, Danske, Islanda, Estonije, Latvije i Litve.

Tjedan dana kasnije vlasti su najavile da će od srpnja ukinuti restrikcije za turiste iz još 12 "sigurnih zemalja". Tada je na popisu bila i Hrvatska, koja u srijedu na njemu više nije.

Za dva tjedna ponovno razmatraju stanje

Na sada proširenom popisu nalaze se Nizozemska, Belgija, Italija, Austrija, Grčka, Malta, Njemačka, Slovačka, Slovenija, Mađarska, Lihtenštajn, Švicarska, Cipar, Irska, Andora, San Marino i Vatikan.

Finske vlasti za dva tjedna će ponovno razmotriti stanje te utvrditi mogu li neke zemlje biti dodane na popis i trebaju li neke s njega biti izuzete.

Francuska, Portugal i Španjolska nemaju dovoljno nisku stopu zaraze da bi ušli među one zemlje kojima su restrikcije ukinute, kaže vlada.

Finska ne otvara granicu još uvijek ni za Švedsku, čiji državljani moraju u samoizolaciju.

"Ljudi koji dolaze iz zemalja koje su još podložne unutarnjim ili vanjskim graničnim kontrolama, kao što je Švedska, morat će ići u samoizolaciju", kazala je vlada.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više