FIPA: Aluminij d.d. iz Mostara najbolje izvozno poduzeće u jugoistočnoj Europi

Tvornica Aluminij d.d. iz Mostara u kojemu je šibenski TLM 12postotni suvlasnik proglašeno je je najboljim izvoznim poduzećem u jugoistočnoj Europi po ocjeni Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH (FIPA), objavljeno je u srijedu navečer iz tog mostarskog giganta. L

Nagradu je direktoru Aluminija Miji Brajkoviću uručio direktor FIPA-e Mirza Hajrić tijekom održavanja Dugog bosanskohercegovačkog poslovnog i investicijskog summita u Sarajevu.

"Drago mi je da se u Bosni i Hercegovini počeo cijeniti trud i rad, te da smo u Sarajevu doživjeli ovakvu satisfakciju. Konačno je priznato da je Aluminij d.d. Mostar u gospodarskom smislu najbolje što Bosna i Hercegovina danas ima, ali i šira regija. Ovo je čestitka svim radnicima Aluminija i upravi poduzeća. Ukoliko država želi ići naprijed morat će stimulirati izvoz. Bez izvoza niti jedna država, pa tako ni BiH nema izglede", rekao je na svečanosti uručenja nagrade generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Mijo Brajković.

Agencija FIPA je u pojašnjenju odluke navela kako je Aluminiju d.d. Mostar zaslužio prizananje zbog ostvarenih preko 205 milijuna američkih dolara izvoza u 2004. godini. S tim izvozom Aluminij u cjelokupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sudjeluje s 25 % udjela.

FIPA ističe i to da je mostarsko poduzeće postiglo rekordnu proizvodnju od 117.000 tona primarnoga aluminija i aluminijskih legura.

(Hina) xzkre ysd

Pročitajte više