FISCHER: RAT "NIJE OPCIJA" ZA IRAN

Rat nije opcija za Iran, ocijenio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer u intervju za tjednik Stern, a prenijela agencija France presse.

"Ne mislim da ćemo odmah ući u sukob sličan onome s Irakom. Vjerujem da je svim stranama jasno da rat nije opcija", uključujući tu Izrael i Sjedinjene Države, ocijenio je Fischer izrazivši nadu u uspjeh "političkog procesa".

Iransko posjedovanje nuklearnog oružja "ne bi prijetilo samo Izraelu, već i Europi", rekao je ministar Njemačke, koja je uz Britaniju i Francusku zadužena u ime EU pregovarati o nuklearnom programu s Iranom.

Iran je pozvan obustaviti sve aktivnosti obogaćivanja urana i tako dokazati da tehnologija proizvodnje goriva za buduće nuklearne centrale neće biti korištena za gradnju atomske bombe. Europa mu zauzvrat nudi nuklearnu suradnju, političku, trgovinsku i suradnju u području sigurnosti.

Međutim, Iran je u srijedu savjetovao Zapadu neka ga ne sili da u tajnosti razvija nuklearni program u trenutku kada treba donijeti ključnu odluku kako bi izbjegao prijavu Vijeću sigurnosti UN-a.

"Ako Zapad izabere jezik prijetnji i sile, napustit ćemo Sporazum o neširenju oružja i nastaviti naš nuklearni program u tajnosti", kazao je u srijedu Sirous Nasseri, jedan od glavnih pregovarača.

Istoga dana bivši prvi čovjek te zemlje, još vrlo utjecajan Akbar Hashemi-Rafsanjani kazao je da je Iran ušao u ključnu fazu pregovora s EU, javila je agencija ISNA, a prenijela njemačka dpa.

"Iranski zahtjevi da dobije nukelarnu tehnologiju za civilne svrhe su zakoniti i opravdani i Europljani trebaju zauzeti racionalan pristup i prestati nametati svoje zahtjeve", rekao je Rafsanjani.

Iranski vodstvo trenutačno provjerava spor postignut prošlog tjedna u Parizu i konačan odgovor Europljanima prije 25. studenoga za kada je predviđeno iduće zasjedanje Međunarodne agencije za atomsku energiju 25. studenoga.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više