Fitch smanjuje prognozu za kinesko gospodarstvo

Bonitetna agencija Fitch je snizila izglede za kineski kreditni rejting na negativne, navodeći rizike za javne financije dok se kinesko gospodarstvo suočava sa sve većom neizvjesnošću tijekom prelaska na nove modele rasta.

Smanjenje rejtinga uslijedilo je nakon sličnog poteza agencije Moody's u prosincu i dolazi u trenutku kada Peking pojačava napore da fiskalnom i monetarnom potporom potakne slab oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva nakon pandemije, piše Reuters.

“Fitchova revizija odražava izazovniju situaciju u kineskim javnim financijama u pogledu dvostrukog udara usporavanja rasta i sve većeg duga”, rekao je Gary Ng, ekonomist Natixisa za Aziju i Pacifik: “To ne znači da će Kina uskoro bankrotirati, ali moguće je uočiti kreditnu polarizaciju u nekim LGFV-ovima (financijskim instrumentima lokalne uprave), jer su regionalne vlade slabijeg fiskalnog zdravlja”.

Fitch očekuje da će deficit kineske opće države - koji pokriva infrastrukturu i druge službene fiskalne aktivnosti izvan glavnog proračuna - porasti na 7,1 % bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2024. Godine. Prošle godine deficit je iznosio 5,8%, a najviši je bio 2020. godine (8,6%), kada je Peking uveo stroga ograničenja u vezi s covidom-19 koja su teško opteretila gospodarstvo.

Iako je snizila prognozu iz stabilne u negativnu, što ukazuje da je smanjenje rejtinga moguće u srednjoročnom razdoblju, agencija je potvrdila kineski rizik od neizvršenih obveza na A+. Standard&Poor’s, druga velika globalna bonitetna agencija, također Kini daje ocjenu Kini A+, što je ekvivalent Moody’sovom A1.

Usporit će rast

Fitch predviđa da će kineski gospodarski rast ove godine usporiti na 4,5%, nakon prošlogodišnjih 5,2%, dok Međunarodni monetarni fond ove godine očekuje rast kineskog BDP-a od 4,6%.

Upozorenje o rejtingu dolazi unatoč privremenim znakovima da kinesko gospodarstvo pronalazi svoje uporište. Tvornička proizvodnja i maloprodaja premašili su predviđanja u razdoblju od siječnja do veljače, nakon objave optimističnih pokazatelja izvoza i potrošačke inflacije.

Ti su podaci ojačali nade Pekinga da može postići ono što su analitičari opisali kao ambiciozan cilj rasta BDP-a od oko 5,0% za 2024. godinu.

“Revizija izgleda odražava sve veće rizike za kineske javne financije jer se zemlja suočava s neizvjesnijim gospodarskim izgledima usred prijelaza s rasta koji se oslanja na nekretnine na ono što vlada smatra održivijim modelom rasta”, napisao je Fitch i dodao:

“Veliki fiskalni deficiti i rastući državni dug posljednjih godina smanjili su fiskalne rezerve iz perspektive rejtinga. Rizici potencijalnih obveza također mogu rasti, jer niži nominalni rast pogoršava izazove u upravljanju visokom zaduženošću u cijelom gospodarstvu”.

Kina planira proračunski deficit od 3% gospodarske proizvodnje, što je pad od revidiranih 3,8% prošle godine. Ono što je najvažnije, planira izdati bilijun juana (138,30 milijardi dolara) u posebnim ultra-dugoročnim državnim obveznicama, koje nisu uključene u proračun.

Posebna kvota za izdavanje obveznica za lokalne vlasti postavljena je na 3,9 bilijuna juana, u odnosu na 3,8 bilijuna juana 2023. godine.

Omjer kineskog duga i BDP-a popeo se na rekordnih 287,8% u 2023. godini, što je 13,5 postotnih bodova više nego godinu dana ranije, prema izvješću Nacionalne institucije za financije i razvoj (NIFD) u siječnju.

Kinesko ministarstvo financija priopćilo je nakon objave da žali zbog Fitchove odluke o rejtingu, obećavši da će poduzeti korake za sprječavanje i rješavanje rizika od zaduživanja lokalnih vlasti.

“Dugoročno gledano, održavanje umjerene veličine deficita i dobro iskorištavanje sredstava duga korisno je za povećanje domaće potražnje, podupiranje gospodarskog rasta i konačno održavanje dobrog državnog kredita”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Moody's je u prosincu upozorio na moguće smanjenje kreditnog rejtinga Kine, navodeći troškove spašavanja lokalnih vlada i državnih tvrtki i kontrole nekretninske krize.

Pročitajte više