Fizički napad na novinara Slobodne Dalmacije

NOVINARA Slobodne Dalmacije Marka Didića (1964.) fizički je danas napao nepoznati muškarac te mu zadao lakše tjelesne ozlijede, doznaje se od glasnogovornice PU splitsko-dalmatinske Tine Disopre, dok sam novinar Didić tvrdi da ga je napala osoba koja se predstavila kao vojna osoba nezadovoljna njegovim pisanjem o Hrvatskoj vojsci.

Napad se dogodio oko 14,30 sati u Splitu u Ulici Domovinskog rata kod broja 58, u blizini kladionice Favorit, iz još neutvrđenih razloga, rekla je Disopra. Didiću je liječnička pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Split gdje je utvrđeno kako je od udaraca zadobio nekoliko hematoma po tijelu, nakon čega je u policijskoj postaji dao svoj iskaz.

U izjavi za Hinu Didić je rekao kako mu se nakon što je s bankomata uzeo novac, dok je prolazio ispred kladionice, nepoznati muškarac obratio ružnim i pogrdnim riječima pitajući ga "kako ga nije sram onako pisati o Hrvatskoj vojsci?". Upitavši ga u čemu je problem, Didić je s njim započeo razgovor pokušavši spriječiti nastavak vrijeđanja. Napadač je stalno isticao kako je vojna osoba.

Nakon nekoliko minuta, tijekom kojih se, prema Didićevim riječima, napadač stalno prijeteći ponašao, kada je mislio da ga je udobrovoljio, ovaj ga je napao i zadao mu dva do tri udarca na što mu je Didić u obrani uzvratio. "Razmijenili smo 15-ak udaraca i ja sam ga uspio odgurnuti, nakon čega je pobjegao i zamaknuo iza obližnje zgrade", opisao je događaj Didić. Kako je rekao napadaču je zadao nekoliko udaraca u predjelu sljepoočice. Napadač je bio jače građe, visok oko 1,70 m, rekao je Didić i fizički je izgledao u dobroj formi.

Policija ga je pitala je li možda novac koji je uzeo na bankomatu pravi razlog napadu, što je Didić opovrgnuo. Didića je zaprepastilo to što nitko od 40-ak ljudi koji su bili u blizini nije reagirao ili mu pritekao u pomoć. Obrada još traje, a policija intenzivno traga za počiniteljem.

Marko Didić prije nešto više od godinu dana prijavio je kako mu je splitska odvjetnica Branka Buzolić telefonom prijetila kako će ga ubiti pištoljem zbog napisa o njezinu mužu, bivšem ravnatelju HT - TKC Split, a nekoliko mjeseci kasnije u zgradi splitskog suda prijetnje mu je, u nazočnosti pravosudnih policajaca, uputio Željko Maglov, osumnjičen za preprodaju i posjedovanje droge, dok su ga vodili na suđenje, zbog nezadovoljstva Didićevim napisima o njemu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin, čiji je Didić član, oštro je prosvjedovao osuđujući današnji napad i solidariziravši se s kolegom. Obećao mu je punu podršku i pomoć te od policije zatražio da što prije poduzme mjere radi njegove zaštite i otkrivanja počinitelja.

Novinarsko društvo osudilo napad

Ogranci Hrvatskog novinarskog društva (HND) "Slobodne Dalmacije" i splitskih dopisnika te splitskodalmatinsko Županijsko vijeće HNDa najoštrije su osudili današnji fizički napad na kolegu Marka Didića, novinara Crne kronike "Slobodne Dalmacije".

"Ovo nije prvi put da je kolega Didić, koji inače izuzetno profesionalno i korektno radi svoj posao, izvrgnut teškim neugodnostima, a slučaj je utoliko gori što se zbio u pola bijela dana pred mnoštvom svijeta. I ranije smo upozoravali policiju na to da je novinarska koža u Hrvatskoj sve jeftinija, te tražili da Državno odvjetništvo goni počinitelje takvih nedjela po službenoj dužnosti, ali nije nam se udovoljilo. Očekujemo da će policijska tijela u najkraćem roku privesti drskog napadača," kaže se, uz ostalo, u reagiranju splitskih novinara na današnji napad na Marka Didića, koji su potpisali predsjednik ogranka HND-a "Slobodne Dalmacije" Saša Ljubičić, predsjednica ogranka HND-a dopisnika i lokalnih medija Marija Erceg i predsjednik Županijskog vijeća HND-a Splitsko-dalmatinske županije Zoran Šagolj.

Kako je danas izvijestila glasnogovornica županijske Policijske uprave, Didića (1964.) je poslijepodne na ulici iz još neutvrđenih razloga napao nepoznati muškarac i lakše ga ozlijedio. Didić tvrdi da se napadač predstavio kao vojna osoba nezadovoljna njegovim pisanjem o Hrvatskoj vojsci.

Pročitajte više