Fizioterapeuti: Treba istražiti tko dobiva gradske prostore

HRVATSKA udruga fizioterapeuta (HUF) na današnjoj je konferenciji za novinare zatražila osnivanje istražnoga povjerenstva za analizu dodjele poslovnih prostora i stanova udrugama i političkim strankama zbog "netransparentnosti rada Ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba".

Izrazili su i sumnje u malverzacije rada toga gradskog ureda. Jer, kako je rečeno, "Ured za upravljanje imovinom Grada Zagreba drži pod velom tajni tko dobiva i pod kojim uvjetima gradske prostore, a mi smo ispod tepiha uspjeli dobiti popis i adrese udruga koje su dobile gradski prostor".

Osim toga, pozvali su Ured da na web stranici Grada Zagreba obznani realizirane programe i projekte udruga koje koriste gradski prostor.

I dok su u HUF-u su svjesni da im Grad Zagreb nema obvezu osigurati službeni prostor za sjedište, kao ni jednoj drugoj udruzi ili političkoj stranci, ipak su podsjetili da je njihova udruga osnovna još 1956. i članica Svjetske udruge fizioterapeuta (WCPT) te domaćin sljedeće skupštine WCPT-a.

Dodali su kako su u ožujku prošle godine predali zahtjev Uredu za dodjelu prostora za sjedište HUF-a na koji im je u prosincu 2003. odgovoreno da Grad nema raspoloživoga prostora, kao ni obveze da to učini.

Kad je pak riječ o onima koji su dobili gradski prostor, spomenuli su da je od siječnja prošle godine taj gradski ured dodijelio pedesetak prostora za potrebe pojedinih udruga.

Među njima su spomenuli Multikulturalno društvo - osnovano u svibnju 2003. a koje je već u listopadu dobilo prostor za rad od 300 četvornih metara, Body building klub "Olympia" kojemu je također u listopadu 2003. dodijeljeno 600 četvornih metara za rad udruge te teniski centar "Iva Majoli" s 118 četvornih metara dodijeljenoga prostora u kojemu su pak, kako je rečeno, "vrata zatvorena jer se već sedam mjeseci liče zidovi".

Osim toga, postavili su pitanje nije li spomenuti gradski ured dodijelio Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS) više od 960 četvornih metara prostora, zato što je njegov pročelnik HNS-ova Željko Uhlir.

Pročitajte više