Nakon teksta na Indexu, fizioterapeutima SUVAG-a zabranjen rad, ali i dalje primaju plaću

Foto: 123 rf

MINISTARSTVO zdravlja prije tri dana zabranilo je samostalan rad petorici fizioterapeuta iz Poliklinike SUVAG koja se nalazi u vlasništvu Grada Zagreba.

Nakon što je Index 20. kolovoza pisao da djelatnici SUVAG-a protuzakonito rade bez licenci, Ministarstvo zdravlja poslalo im je inspekciju samo četiri dana kasnije. Tim su nadzorom utvrdili da pojedini zdravstveni radnici obavljaju zdravstvenu djelatnost bez odobrenja za samostalni rad.

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja obavila je dana 24. kolovoza 2016. godine zdravstveno-inspekcijski nadzor u Poliklinici Suvag.Nadzorom je utvrđeno da pojedini zdravstveni radnici obavljaju zdravstvenu djelatnost bez odobrenja za samostalni rad.

U skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i svojim ovlastima, zdravstvena inspekcija donijela je rješenja o zabrani samostalnog obavljanja zdravstvene djelatnosti bez licence za pojedine zdravstvene radnike", stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja, no nisu nam odgovorili što će biti sa spomenutim radnicima.

Odgovor smo potražili od ravnateljice SUVAG-a Adinde Dulčić koja nam je odgovorila da se četvorica djelatnika koji ne smiju raditi sad nalaze na godišnjem odmoru, dok su jednog privremeno rasporedili na drugi posao.

I dalje primaju plaću

"Od trenutka važenja zabrane rada fizioterapeuti ne rade s pacijentima. Rješavanju pitanja vezano uz licence fizioterapeuta pristupilo se od saznanja za problem te se poduzimaju odgovarajuće radnje, vodeći pri tome računa o zaštiti prava iz radnopravnih odnosa svakog radnika, što podrazumijeva i to da redovito primaju plaću.

Od petero fizioterapeuta četiri su na godišnjem odmoru, a jedan je privremeno raspoređen na druge poslove", kazala nam je Dulčić.

Istaknula je kako se poliklinika SUVAG primarno bavi poremećajima sluha, slušanja i govora, te su njezine vodeće djelatnosti otorinolaringološka i logopedska.

"Nemamo ugovorenu fizioterapijsku djelatnost, već djelatnost fizikalne medicine i rehabilitacije. Specifični postupci fizikalne terapije primjenjuju se uz primarnu logopedsku terapiju kod neke djece i to u svrhu poticanja razvoja slušanja i govora.

S obzirom na navedeno, privremeni izostanak iz procesa rada pet fizioterapeuta neće utjecati na kvalitetno i pravovremeno pružanje zdravstvenih usluga svim našim pacijentima", kazala je Dulčić.

Podsjetimo kako je ravnateljica SUVAG-a prekršila Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti koji je stupio na snagu 25. listopada 2008. godine. Naime, prema njemu svi fizioterapeuti da bi mogli raditi s pacijentima, moraju imati licencu za samostalan rad jer u protivnom rade protuzakonito.

"Rok za dobivanjem iste bio je dvije godine. Tako da su svi oni koji su već radili u zdravstvu kao fizioterapeuti najkasnije do 2010. su morali ishodovati dozvole", rekla je ranije u razgovoru za Index predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić.

Da bi dobili licencu, objašnjava, fizioterapeuti moraju odraditi godinu dana pripravničkog staža, položiti stručni ispit i potom od Hrvatske komore fizioterapeuta zatražiti izdavanje licence, a ovih petero djelatnika, kaže, to nije odradilo.

Prije 6 godina su trebali ishoditi licence

A prije nego je Ministarstvo zdravlja provelo nadzor, provela ga je po njihovom nalogu i Hrvatska komora fizioterapeuta u kojem su utvrdili da petero fizioterapeuta u SUVAG-u radi bez licenci.

Grubišić je za Index potvrdila da su obavili nadzor u kojem su ustanovili da je šestero fizioterapeuta radilo bez licence za rad, a jedan od njih ju je u međuvremenu uspio ishodovati.

"Ostalih pet i dalje radi bez licence. Troje ih je podnijelo zahtjev za izdavanjem, no odbili smo ih jer nisu ispunili uvjete. Ostalo dvoje nije ni predalo zahtjeve. Nitko od njih nema odrađen pripravnički staž koji traje godinu dana i mora se odraditi ne samo u SUVAG-u već i u ostalim bolnicama, a nakon toga ide polaganje stručnog ispita, kojeg također nisu položili", rekla nam je Mirjana Grubišić.

Budući da imamo informacije kako neki od spomenutih fizioterapeuta imaju i 30-ak godina staža pitali smo je što će biti s njima te moraju li zadovoljiti sve ove kriterije za izdavanje licenci.

"Naša Komora posluje od 2009., a krajem 2008. godine je donesen Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti i poslodavac nije smio nikoga držati bez licence. Prema čl 35. ovog Zakona prijelazno razdoblje da se pod istim uvjetima zatraži zahtjev za izdavanje licence bio je dvije godine. Iznenađena da netko danas radi bez licence.

Tako da ovi fizioterapeuti iz SUVAG-a ovog trena nemaju pravo obavljati tamo djelatnost. Ako im Poliklinika ne može dati otkaz, onda ih mora premjestiti na neko mjesto za koje nije potrebna licenca. Treba ih prerasporediti", rekla je za Index Grubišić.

Pročitajte više