Floridsko Sveučilište poziva studente da za Noć vještica ne oblače kostime koji mogu biti uvredljivi

Foto: 123rf

KAKO se bliži Noć vještica ili "Halloween" uoči dana Svih svetih, 31. listopada, tako će se s raznih strana moći očekivati napadi na slobodu izražavanja u ime različitih ideoloških ciljeva. Tako je Sveučilište u Floridi, potičući političku korektnost, odlučilo ponuditi savjetovanje studentima koji su zastrašeni kostimima povodom Noći vještica ili Halloweena ali i potaknuti prijavljivanje slučajeve neprimjerenog oblačenja, javlja International Business Time.

U tu svrhu napravili su i dopis kako bi potaknuli i pozvali studente da naprave i oblače primjerene kostime, pri čemu su pozvali studente da prijave sve incidentne slučajeve pristranosti.

"Neki kostimi za Halloween osnažuju stereotipe o pojedinim rasama, spolovima, kulturama ili religijama. Bez obzira na namjeru, ti kostimi mogu perpetuirati negativne stereotipe, uzrokujući štetu i vrijeđanje grupa ljudi. Također, imajte na umu da objave na društvenim medijima mogu imati dugoročni utjecaj na vaš osobni i profesionalni ugled", piše u obavijesti Sveučilišta upućeno studentima.

Posebno oformljen tim ima zadaću odgovoriti na sve prijavljene "incidente pristranosti" te educirati one koji su bili uključeni u njega i pružiti potporu onima koji su tim incidentom bili pogođeni.

Ranije ovaj mjesec, trojica učenika jedne floridske srednje škole prijavljeni su zbog nošenja kostima Ku Klux Klana. Prema izvještaju kostimi su trebali reprezentirati duhove, na što je nadzornik škole rekao da "duhovi nemaju šiljaste kape". Učenicima prijeti do 10 dana moguće suspenzije iz škole.

Prošle je godine profesorica Erika Christakis sa Sveučilišta Yale, odstupila sa svog posla nakon što je bila na udaru kritike zbog poticanja studenata da budu liberalni s kostimima za Halloween, pa čak i ako su uvredljivi.

Samo je pitanje vremena kada će se i kod nas pojaviti različita upozorenja Katoličke Crkve i kršćanskih organizacija poput Vigilarea o "heretičkim" običajima poput maskiranja u različite fiktivne likove koji nisu u skladu s kršćanskim teološkim naukom i moralom. Takvi istupi, slično onima koji u ime političke korektnosti zazivaju totalitarne metode ograničavanja izražavanja i mišljenja, odražavaju nerazumijevanje liminalnog karaktera Noći vještica koji je poput obreda prijelaza ograničeno doba unutar kojega je u simboličkom smislu gotovo sve dopušteno. 

Pročitajte više