Floridu pogodio uragan, no neke plaže presušile: "Nemojte ići tamo, voda se vraća"

Foto: Profimedia

KADA je uragan Ian jučer navečer stigao do Floride te su se ulice mnogih gradova našle pod vodom, plitka uvala Tampa Bay na zapadnoj obali države jezivo se pretvorila u golemu blatnu ravnicu. 

Razine vode su u nekim dijelovima bile toliko niske da se moglo hodati po dnu luke. Primjerice, u Tampa Bayu je razina vode pala za čak 1.8 metara. Isti fenomen zabilježen je i na drugim plažama i lukama na zapadnoj obali Floride.

No, stručnjaci upozoravaju da nije dobra ideja prošetati se takvim područjem i upijati nesvakodnevne prizore jer se ne radi o oseci. Do ovakvog povlačenja vode dolazi zbog takozvanog obrnutog olujnog vala te će se sva nestala voda u jednom trenutku vratiti, piše Science Alert.

Sve ovisi o smjeru vjetra

Zašto snažan uragan poput Iana, koji obično uzrokuje značajne poplave, usisava more na nekim plažama ili lukama? Odgovor je - sve ovisi o smjeru vjetra. 

Naime, ovisno o tome gdje se nalazite u odnosu na olujni vrtlog, njegov snažan zračni tlak utječe na promjenu razine mora; bilo da je podiže uzrokujući razorne olujne valove ili, kao u ovom slučaju, smanjuje.

Budući da se uragan Ian nalazi na sjevernoj polutci, vrti se u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Kada se približavao Floridi s juga, njegovi vjetrovi su gurali vodu dalje od obale. No, nakon što oluja prođe, vjetrovi s istočnih i donjih predjela stvorit će razlike u tlaku koje će ponovno usmjeriti vodu prema obali.

Guverner Floride Ron DeSantis kazao je da su poplave u nekim područjima već dosegle razinu od 3.6 metara te da uzrokuju valove koji mogu biti opasni po život.

Pročitajte više