FOTO Gužve na granicama, čeka se na ulaz u Hrvatsku. Slovenija postrožila kontrolu

Screenshot: HAK

ZBOG pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice na većini su graničnih prijelaza moguća dulja čekanja, javlja HAK.

Kako se vidi na kamerama HAK-a, od ranog jutra su gužve na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa... Prema podacima HAK-a, na ulaz u Hrvatsku čeka se između pola sata i sat i pol. Najveće su gužve na Maclju i Rupi.

Na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija postoje posebne trake koje će moći koristiti putnici najavljeni preko aplikacija Enter Croatia i time skratiti vrijeme prelaska državne granice.

Na Rupi se čeka i na izlazak iz Hrvatske

U Hrvatskoj se jučer po podacima eVisitora odmaralo oko 330 tisuća turista, što je na razini oko 60 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a najviše ih boravi u Istri i na Kvarneru.

"Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila na pojedinim graničnim prijelazima vrijeme potrebno za prelazak granice se često mijenja, a zabilježena čekanja mogu biti i duža. Vozače molimo za strpljenje i razumijevanje", poručuju iz HAK-a.

Slovenija postrožila kontrolu

Slovenija je od ponoći spustila Hrvatsku sa zelene na žutu listu epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju. 

Posebni uvjeti za one na žutoj listi, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znače da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim izuzecima, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično. Sve informacije o tranzitu kroz Sloveniju pročitajte ovdje.

Slovenci koji odlaze u Hrvatsku mogu se vratiti kući bez ikakvih problema ako dokažu da su bili samo u Hrvatskoj, ali ne, na primjer, u Srbiji, BiH, Sjevernoj Makedoniji ili na Kosovu, tj. u državama s "crvene liste". To mogu učiniti ako pokažu potvrdu o smještaju, dokaz o vlasništvu nekretnine ili plovila, kao i dokaz o plaćanju naknade za parkiranje. 

Kazna za kršenje odredaba o karanteni iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe za takve ljude postoji i kaznena odgovornost.

Pročitajte više