FOTO Gužve na ulazu i izlazu iz Hrvatske, na Rupi se čeka više od 2 sata

Foto: HAK

ZBOG pojačanog prometa i kontrola prilikom prelaska državne granice na većini su graničnih prijelaza moguća čekanja, javio je jutros HAK.

Na Bregani nema većih gužvi, prema podacima s HAK-a čeka se oko pola sata. U Hrvatsku pretežno stižu Nijemci, Austrijanci i Slovenci, javlja HRT. Gužvi nema ni u suprotnom smjeru. 

"Dobili smo da se moramo vratiti s potvrdom gdje smo bili da ne bismo slučajno završili u karanteni. Očekujemo da se odmorimo i da nam bude lijepo", rekao je jedan turist iz Ljubljane.

Na Rupi se čeka oko 2 sata, a na Plovaniji, Kaštelu i Požane sat i pol. Na Pasjaku se čeka oko sat vremena.

Prema službenim podacima istarske policije od jučer u ponoć do danas u podne u Istru je ušlo 12.500 putnika, a izašlo otprilike 7500.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. 

Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila na pojedinim graničnim prijelazima vrijeme potrebno za prelazak granice se često mijenja, a zabilježena čekanja mogu biti i duža.

>> FOTO Gužve na granicama, čeka se na ulaz u Hrvatsku. Slovenija postrožila kontrolu

Pojačan je promet na važnijim cestama osobito na autocestama: A1 Zagreb - Split - Ploče, A2 Zagreb - Macelj, A3 Bregana - Lipovac, A6 Rijeka - Zagreb, A7 GP Rupa - Diračje, Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj (DC8) magistrali, Krčkom mostu te na pojedinim graničnim prijelazima.

Zbog povećane gustoće prometa moguća je vožnja uz povremene kraće zastoje na pojedinim dionicama autocesta, na Istarskom ipsilonu u smjeru Slovenije, u blizini odmorišta, te kod ulaza ili izlaza s autocesta.

Slovenija postrožila kontrolu

Slovenija je od ponoći spustila Hrvatsku sa zelene na žutu listu epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju. 

Hrvatska se nalazi na žutoj listi, što znači kako je ulaz u Sloveniju bez karantene dopušten svim državljanima Slovenije, strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Sloveniji i građanima država članica Europske unije ili schengenskog područja, osim Švedske i  Portugala. 

Za državljane trećih zemalja po ulazu u Sloveniju obavezna je 14-dnevna karantena.

Gosti i turisti koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja EU te na povratku iz Hrvatske samo prolaze kroz Sloveniju mogu se svojim kućama vratiti bez ikakvih ograničenja, priopćila je Hrvatska udruga turizma.

Slovenci koji odlaze u Hrvatsku mogu se vratiti kući bez ikakvih problema ako dokažu da su bili samo u Hrvatskoj, ali ne, na primjer, u Srbiji, BiH, Sjevernoj Makedoniji ili na Kosovu, tj. u državama s "crvene liste". To mogu učiniti ako pokažu potvrdu o smještaju, dokaz o vlasništvu nekretnine ili plovila, kao i dokaz o plaćanju naknade za parkiranje. 

Kazna za kršenje odredaba o karanteni iznosi 400 do 600 eura, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i kaznena odgovornost.

Pročitajte više