FOTO I VIDEO Ovako izgleda nova policijska kontrola na granici sa Slovenijom

Foto: Bobo/PIXSELL

ZBOG ilegalnih migracija Slovenija pooštrava nadzor na granici s Hrvatskom. Prema najavama, slovenska policija postavit će punktove na svom teritoriju u neposrednoj blizini graničnih prijelaza.

Šengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prijelaza će se i dalje moći bez ikakve kontrole, ali na teritoriju Slovenije bit će policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila.

Policija bi trebala postaviti kontrolne punktove odmah nakon graničnih prijelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo Mesto kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnovca kod Metlike, Obrežja kod Kaline te na području PU Koper u Rakitovcu, Podgorju i Sočergu.

Već su jutros bile pojačane policijske aktivnosti na području policijskih uprava Novo Mesto i Koper, a pristižu i prve fotografije novih policijskih punktova. 

 

Slovenci su objavili da se od ulaska Hrvatske u Schengen broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju znatno povećao te da je od početka godine do kraja kolovoza tamošnja policija obradila 36.137 ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske, u usporedbi s 13.601 ilegalnim prelaskom lani. 

O svemu je detaljnije na presici govorio ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar. Kazao je kako je broj ilegalnih prelazaka u ovoj godini premašio 40.000. 

Ministar: Ovo nije unutarnji nadzor, već pojačane kompenzacijske mjere

"Broj ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske danas je premašio 40.000, a policija postupa u skladu sa svojim operativnim planovima, zbog čega je jutros pojačala rad na nekima od najkritičnijih dijelova granice s Hrvatskom. Trenutačno se radi o područjima PU Novo mesto i Koper, gdje podaci i analize pokazuju najveće opterećenje", rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je istaknuo da nije riječ o uspostavi unutarnjeg nadzora na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama u područjima na granici s Hrvatskom. "Aktivnosti policijskih službenika i dalje će biti usmjerene na otkrivanje krijumčara i prekograničnog kriminala", dodao je. 

"Nikad ne reci nikad"

Uvjerava da mjera uspostave unutarnjeg nadzora na granici s Hrvatskom trenutačno nije na stolu, ali nije isključio tu mogućnost. "Ako se kao ministar unutarnjih poslova zapitam što sam učinio u svom prvom mandatu ovdje u MUP-u, mogu samo odgovoriti da nikada nisam mislio da ću zatvoriti zapadnu granicu s Italijom, ali jesam za vrijeme covida-19. Dakle, i ovdje kažem - nikad ne reci nikad", rekao je Poklukar.

"Slovenska policija provodi pojačan nadzor na privremenim kontrolnim punktovima i po potrebi zaustavlja sumnjivo vozilo i provjerava ga, što je inače prepušteno procjeni svakog pojedinog policajca", rekao je ministar. 

"Slovenija ima velika očekivanja"

Prema Poklukarovim riječima, Slovenija je svjesna da se migracijama ne može učinkovito upravljati samo na unutarnjim granicama, već ih treba rješavati u suradnji sa širom regijom i zemljama izvorišta. 

Jedno od rješenja problema bilo bi osiguranje učinkovite kontrole vanjskih granica Europske unije, što je inače zajednička odgovornost cijele EU, govori slovenski ministar. Slovenija ima velika očekivanja, posebice u pogledu potpisivanja i provedbe sporazuma između Frontexa i zemalja zapadnog Balkana. "Spomenuti sporazumi omogućuju raspoređivanje Frontexa u regiji za potporu nacionalnim graničnim tijelima u zaštiti granica", rekao je Poklukar. 

Slovenski ministar danas putuje u Bruxelles na sastanak ministara unutarnjih poslova. Planira se sastati i s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem na temu migracija. Poklukar je na današnjoj konferenciji za medije izrazio uvjerenje da će Slovenija idućih mjeseci uspjeti pronaći rješenja glede smještaja migranata.

Upozorio je i da većina tražitelja azila zlorabi institut međunarodne zaštite jer nedugo nakon početka azilantskog postupka napuštaju zemlju i kreću prema zemljama odredišta. Pohvalio je policiju da je učinkovita i da dobro reagira na povećani broj migranata. 

Gdje su pojačane kontrole

Prema informacijama slovenskog portala 24ur, policija je jutros odmah nakon graničnih prijelaza postavila kontrolne punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo mesto na željezničkom nadvožnjaku u Rigoncama, Trnovcu kod Metlike, Obrežju kod Kalina te na području PU Koper u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga. Iza graničnog prijelaza Obrežje policija provodi akcije motrenja. 

Fotograf 24ur-a Aljoša Kravanja danas je snimio kako su policajci na granici kod Rigonca uhitili skupinu migranata koji su u tim trenucima prelazili prugu. Policija ih je privela.  

Foto: Aljoša Kravanja/24ur.com

Milanović: Slovenija to radi zbog svoje javnosti

Nove slovenske mjere na granici komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

"Prošlo je osam godina od velikog migrantskog vala, moj stav i pristup tada svima je poznat, ja bih ga ponovio. Sada se to počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu na koji, prije svega BiH, to radi i provodi. Slovencima nemam što zamjeriti, to bismo i mi napravili vjerojatno.

Naša policija radi što može, više od toga ne može i ne smije. I tako je stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti, ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Europe bez granica, postoji Europa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala, hrvatska policija radi što može", rekao je predsjednik Milanović.

Milanović smatra kako Slovenija to radi zbog vlastite, domaće javnosti te kako razumije to, ali kaže kako postoji i drugačije rješenje za problem migranata koji dolaze iz BiH, a to je, kako je rekao, što brže integriranje BiH u EU.

>> Milanović o Plenkovićevoj izjavi: Je li se napio?

Božinović: I mi provodimo slične mjere

Slovenski potez komentirao je i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje šengenskog prostora, nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara", rekao je.

>> Slovenci uvode kontrole uz hrvatsku granicu. Božinović: Schengen se ne ukida

Božinović je kazao da se unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje odvija po šengenskom režimu i bez zaustavljanja. Sličnu stvar, dodao je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Njonjo: To nije znak nepovjerenja

Na potez Slovenije danas je reagirao i predsjednik sabora Gordan Jandroković Njonjo, koji je ustvrdio da to "nije znak nepovjerenja, nego odgovor na fenomen koji se događa i koji ugrožava Europu".

>> Slovenija uvodi kontrole uz granicu s Hrvatskom. Njonjo: To nije znak nepovjerenja

Predsjednik sabora kazao je kako će hrvatska strana razgovarati sa slovenskim "kolegama i prijateljima" s kojima se vodi "vrlo otvoren dijalog". "Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice", istaknuo je. 

Sve više ilegalnih prelazaka

Broj ilegalnih prelazaka granice u Sloveniji znatno se povećao u 2023., posebice ovog ljeta. Policija je dosad zabilježila nešto više od 40.000 takvih prelazaka, dok ih je u prvih osam mjeseci prošle godine imala gotovo tri puta manje, odnosno nešto više od 13.600. Najveći udio ilegalnih prelazaka zabilježen je u Posavju, u tamošnjim naseljima Rigonce, Dobovi i Obrežju. 

U posljednje vrijeme sve više zemalja jača granične kontrole sa susjednim zemljama zbog povećanog broja migranata, uključujući Njemačku i Poljsku.

Pročitajte više