FOTO I VIDEO Ovo su prvi Bradleyji koji su stigli u Hrvatsku

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

IZ AMERIČKOG veleposlanstva su priopćili da su danas u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH. Poručili su kako će se ovime ojačati kapaciteti Hrvatske vojske, ali i obrambena pozicija NATO-a u regiji.

Dodali su i da će hrvatskoj vojsci biti dostupne poboljšane mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država. Napomenuli su kako će borbena vozila biti transportirana u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković gdje će biti u potpunosti obnovljena. 

 

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

 

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

 

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

 

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

Đuro Đaković će moći popravljati i Bradleyje drugih zemalja

Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja, bojenja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Po završetku obnove, osoblje Đure Đakovića bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje vozila. Postojat će i mogućnost da popravljaju Bradleyje drugih partnerskih zemalja. Amerikanci su istaknuli kako je Đuro Đaković odabran zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke. 

"Hrvatska nabava Bradleyja čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika", rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.

 

Amerikanci osigurali 57 milijuna dolara bespovratne pomoći

"Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva s obnovom u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije. Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit naših zemalja", nastavio je. 

Amerikanci su istaknuli kako "s ponosom podržavaju hrvatski program Bradley i zajedničke obveze prema NATO savezu". Potvrdili su kako su zbog toga osigurali gotovo 57 milijuna dolara bespovratne vojne pomoći za ovaj program.

Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradleyja kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva zajedno s hrvatskom vojskom.

Pročitajte više