FOTO I VIDEO Rusija na zgrade u Moskvi postavila protuzračnu obranu?

Screenshot: Twitter

SUSTAVI protuzračne obrane navodno su postavljeni na vrhove nekoliko zgrada u ruskoj prijestolnici Moskvi dok Kremlj upozorava da bi Ukrajina, oružjem dugog dometa, mogla napraviti eskalaciju rata, piše Newsweek.

Twitterom su u četvrtak kružile slike i videosnimke za koje su korisnici rekli da pokazuju sustave protuzračne obrane Panzir-S1 na krovovima nekoliko moskovskih zgrada.

Rob Lee, analitičar s Instituta za vanjskopolitička istraživanja (FPRI) te doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King's Collegea, tvitao je da su sustavi instalirani na jednoj upravnoj zgradi u Moskvi te na zgradi kojom upravlja ministarstvo obrane.

Vijest o protuzračnoj obrani na vrhu zgrada u Moskvi počela se širiti isti dan kad je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio na moguću eskalaciju rata od strane Ukrajine. Peskov je u prvom redu mislio na dalekometne rakete koje Ukrajinci dobivaju sa Zapada.

"Potencijalno, to je izuzetno opasno, to će značiti dovođenje sukoba na potpuno novu razinu što, naravno, neće biti dobro sa stajališta globalne i paneuropske sigurnosti", rekao je Peskov novinarima.

Zapad je podijeljen oko slanja dalekometnog oružja. Naime, Rusija je u više navrata upozoravala Zapad da Ukrajini ne daje oružje kojim se mogu ugroziti mete duboko u Rusiji jer bi to moglo dovesti do eskalacije. Biden je još u svibnju prošle godine rekao kako SAD neće Ukrajini dati oružje dugog dometa kojim bi mogla gađati ciljeve duboko u Rusiji.

No to Ukrajini možda neće biti ni potrebno. Kyiv Independent je prošlog petka izvijestio da je ukrajinska obrambena tvrtka Ukroboroprom objavila da je završila testiranje bespilotne letjelice dugog dometa. Dron ima domet veći od tisuću kilometara, a time bi se bez problema gađali ciljevi duboko u unutrašnjosti Rusije.

Pročitajte više