FOTO Identificirana žena s crteža poznatog američkog serijskog ubojice?

Foto: Osage County Sheriff's Office

Policija u Oklahomi je priopćila da je najvjerojatnije identificirala jednu od žena na crtežima koje je napravio BTK serijski ubojica Dennis Rader. Šerif okruga Osage Eddie Virden nije želio otkriti detalje o mogućoj identifikaciji žene, koja na crtežu nosi zelenu odjeću te je vezana u štali. 

Rader je priznao krivicu za 10 ubojstava koja su se dogodila između 1970-ih i 1990-ih u Wichiti, Kansasu, zbog čega služi 10 uzastopnih doživotnih kazni u državnom zatvoru. U pismu, koje je napisao mnogo godina prije nego što je uhićen 2005., navodi da bi mu nadimak trebao biti "BTK", što je skraćeno od "vezati, mučiti, ubiti" (engl. bind, torture, kill). 

Kći ubojice pomaže istražiteljima

Istražitelji se nadaju da bi nakon objave njegovih crteža, koje je policija pronašla nakon što je uhitila Radera, netko mogao prepoznati jednu od prikazanih štala, što bi im pomoglo pri daljnjoj istrazi. Raderova kći Kerri Rawson kazala je za CNN kako vlasti vjeruju da su identificirale mladu ženu u zelenoj košulji s crteža, ali nije otkrila druge detalje budući da se radi o aktivnoj istrazi. 

Rawson već neko vrijeme pomaže istražiteljima, odlazi s njima na razna mjesta iz prošlosti i govori im čega se sjeća iz djetinjstva, a što bi moglo biti značajno za istragu. 

Moguća povezanost sa slučajem nestalih osoba 

U siječnju je šerifov ured pokrenuo istragu, proučavajući Raderove spise, skice i druge dokaze koje su dobili od policije u Wichiti, povezanu s nekoliko neriješenih slučajeva na tom području. Vlasti primjerice smatraju da je serijski ubojica možda zakopao 16-godišnju Cynthiju Dawn Kinney, posljednji put viđenu u praonici rublja u Oklahomi 1976., u štaglju blizu granice Kansasa i Oklahome. 

Naime, ured šerifa okruga Osage je više mjeseci nakon nestanka Cynthije primio anonimni poziv muškarca koji je tvrdio da se tijelo tinejdžerice nalazi u staroj staji uz granicu Oklahome.

Iako su istražitelji nedavno uspjeli ući u trag zamjeniku koji je primio poziv, lokacija štale je još uvijek misterij. Naime, Rader je poznat po svojim igrama mačke i miša, odnosno po tome što je prije uhićenja znao davati policiji tragove o svojim ubojstvima. 

"Moj otac je apsolutno volio staje i silose"

"Moj otac je apsolutno volio staje i silose. Svaki put kad bismo se vozili uokolo i išli na kampiranje, pecanje, na fakultet, uvijek je rekao – ovdje bih se želio povući. I zadirkivao bi mamu zbog toga", rekla je Rawson.  

"Tek nakon uhićenja smo saznali koliko je uistinu bio fasciniran štalama. Sada se vozimo unaokolo i pokušavamo pronaći one koje su mu, prema mom sjećanju, zapele za oko jer je možda tamo pokopao neku svoju žrtvu", dodala je. 

Pročitajte više