FOTO James Webb izgleda snimio najstariju dosad viđenu galaksiju

Foto: NASA/ESA

SAMO tjedan dana nakon što su prve slike moćnog svemirskog teleskopa James Webb obišle svijet, on je već vrlo vjerojatno pronašao najstariju dosad viđenu galaksiju - koja je postojala prije 13.5 milijardi godina.

Galaksija GLASS-z13 egzistirala je oko 300 milijuna godina nakon Velikog praska. Potencijalno gledamo najudaljeniju svjetlost zvijezda koju je itko ikad vidio", rekao je astronom Rohan Naidu s instituta Harvard Center for Astrophysics. 

Što su objekti udaljeniji od nas, to njihovoj svjetlosti treba dulje da dođe do naših očiju ili instrumenata. To znači da kada gledamo u daleki svemir, gledamo u davnu prošlost. Iako je galaksija GLASS-z13 postojala u najranijoj eri svemira, nije nam poznata njena točna starost jer se mogla formirati bilo kada unutar prvih 300 milijuna godina.

"Trenutno se naša pretpostavka o udaljenosti temelji na onome što ne vidimo"

Kada se "prevede" iz infracrvenog u vidljivi spektar, galaksija se vidi kao mrlja crvene boje s bijelim dijelom u središtu, piše AFP.

Naidu i njegovi kolege, tim od ukupno 25 astronoma iz cijelog svijeta, predali su svoja otkrića znanstvenom časopisu, ali njihovo istraživanje još nije recenzirano.

Znanstvenike čeka još dosta posla. Konkretno, žele ponovno dobiti određeni vremenski pristup teleskopu kako bi proveli spektroskopiju, analizu svjetlosti koja otkriva detaljna svojstva nekog objekta, što bi moglo pomoći pri preciznom utvrđivanju udaljenosti ove galaksije.

"Trenutno se naša pretpostavka o udaljenosti temelji na onome što ne vidimo, a bilo bi sjajno da se bazira na onome što vidimo", rekao je Naidu.

"Za sada znamo da galaksija ima masu kao milijardu Sunaca. To je vrlo iznenađujuće, odnosno nešto što ne razumijemo, s obzirom na to koliko je brzo nastala nakon Velikog praska", dodao je.

Pročitajte više