FOTO NASA u orbiti Mjeseca snimila izduženi objekt. Nije NLO

Foto: NASA/KARI

Kako se razvija tehnologija, u svemir šaljemo sve više satelita i raznih letjelica. To ponekad može zbuniti one koji pogledaju u noćno nebo i vide neobične točkice koje lete u nizu (Muskovi sateliti) ili fascinantne spirale koje podsjećaju na prolaz u drugu dimenziju (lansiranje SpaceX rakete). 

Slične pojave se mogu vidjeti i oko Mjeseca. Tako je NASA u orbiti našeg prirodnog satelita nedavno snimila zanimljiv izduženi objekt. Ne radi se o vanzemaljcima ili NLO-ima, već o južnokorejskom satelitu (slika dolje).

Što su NLO-i? 

NLO-i (neidentificirani leteći objekti) su objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letjelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da za sada nema znanstvenog objašnjenja za ta zbivanja.  

Za NLO-e se često nakon nekog vremena pokaže da se radilo o prirodnim fenomenima, meteorološkim balonima i uređajima, stranim letjelicama i dronovima ili pak o malo boljoj fotomontaži.

Lunarni orbiter Danuri

NASA je 2009. lansirala Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) koji detaljno mapira površinu Mjeseca, traži potencijalna mjesta za slijetanja, resurse i druge zanimljive geološke fenomene. LRO je prošlog mjeseca tijekom svoje misije snimio fotografije jednog drugog satelita.  

Južna Koreja je u kolovozu 2022. lansirala lunarni orbiter Danuri. Primarna misija letjelice je izrada topografske karte mjesečeve površine, kako bi se identificirala mjesta za buduća slijetanja, ali i resursi poput urana, silicija, aluminija i leda, piše Science Alert

Danuri (Ilustracija/Korean Aerospace Research Institute (KARI))

Početkom ožujka su orbiteri projurili jedan pored drugoga kombiniranom brzinom od 11.500 km/h. LRO je mogao kamerom "uhvatiti" Danuri tijekom tri orbite. Na prvoj fotografiji LRO je bio 5 km iznad Danurija. Na trećoj i posljednjoj orbiti, udaljenost između dvije svemirske letjelice bila je veća - 8 km (slika dolje).  

Pročitajte više