FOTO Nova tehnika snimanja jasno pokazala izvor dugog covida u plućima

Foto: Alexander Matheson/Sveučilište Western

IAKO su cjepiva protiv covida-19 spasila milijune života diljem svijeta, gotovo svaka deseta osoba koja je preboljela koronavirus još uvijek ima simptome nakon prolaska prvobitne infekcije.

Pacijenti s dugim covidom prijavljuju zapanjujuću brojku od preko 200 simptoma, uključujući vrtoglavicu, proljev, nedostatak daha i umor, koji mogu trajati mjesecima ili čak godinama.

"Frustrirajuće je to što pacijenti s dugim covidom koji imaju probleme s disanjem imaju normalne rezultate na standardnim kliničkim testovima", rekao je pulmolog Michael Nicholson iz bolnice St. Joseph's Health Care London.

No nova tehnika snimanja jasno je pokazala izvor njihovih problema s disanjem. 

"Nalazi su pokazali da postoji fiziološki utjecaj na pluća pacijenata koji je u korelaciji s njihovim simptomima", kazao je Nicholson.

"Vidjeli smo abnormalnost u protoku kisika kroz respiracijsku membranu"

Skeniranja pokazuju veliku štetu koju covid-19 može nanijeti našim dišnim organima. Bilo da se radi o samom virusu ili odgovoru našeg tijela, došlo je do procesa koji je značajno smanjio funkciju plućnih žila u kojima se odvija vrlo važna izmjena plinova, piše Science Alert.

Fizičar Alexander Matheson i njegovi kolege sa Sveučilišta Western dali su 40 ispitanika, od kojih je 36 imalo simptome dugog covida, da udišu polarizirani izotop plina ksenona. Plin pod MRI-em rezonira na određenoj frekvenciji, što je omogućilo stručnjacima da promatraju aktivnosti sićušnih dišnih puteva i krvnih žila.

"Kod onih koji imaju dugi covid i probleme s disanjem, čak i ako nisu bili hospitalizirani za vrijeme oboljenja, vidjeli smo abnormalnost u protoku kisika kroz respiracijsku membranu u crvena krvna zrnca", rekla je biofizičarka Grace Parraga sa Sveučilišta Western.

"MRI je pokazao da je kod pacijenata s dugim covidom bio smanjen prijelaz kisika u crvena krvna zrnca u usporedbi sa zdravim ispitanicima", dodala je.

"Trebalo mi je gotovo tri mjeseca da mogu šetati bez problema s disanjem"

Znanstvenici su naveli nekoliko potencijalnih mehanizama koji bi mogli stajati iza promjene u izmjeni plina: žile su možda izgubile svoju fleksibilnost, što smanjuje količinu krvi koja je dostupna ksenonu, zbog promjene u drugim žilama možda je došlo do novog obrasca protoka krvi koji ne dolazi toliko do područja izmjene plina ili postoji fizička blokada koja sprječava da krv dospije na to područje.

"Nakon zaraze covidom bio sam na kisiku gotovo dva mjeseca i trebalo mi je skoro tri mjeseca da mogu šetati bez problema s disanjem", rekao je jedan od ispitanika, Alex Kopacz, koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u disciplini boba.

"Moramo imati na umu da ovaj virus može imati vrlo ozbiljne dugoročne posljedice, koje nisu beznačajne. U mom slučaju, prije nego što sam se razbolio, nisam mislio da će me koronavirus strašno pogoditi", dodao je.

Istraživanje naziva Persistent 129Xe MRI Pulmonary and CT Vascular Abnormalities in Symptomatic Individuals with Post-Acute COVID-19 Syndrome objavljeno je u časopisu Radiology.

Pročitajte više