FOTO Objavljene nove fotografije američkog "nevidljivog" bombardera

Foto: Profimedia

Zračne snage SAD-a su u srijedu objavile više fotografija svog najnovijeg "nevidljivog" bombardera, B-21 Raidera, koji upravo prolazi kroz naprednu fazu testiranja. Fotografije, snimljene u siječnju i travnju, prikazuju elegantni novi bombarder u kalifornijskoj zračnoj bazi Edwards.

Andrew Hunter, pomoćnik tajnika Zračnih snaga SAD-a, ranije ovog mjeseca kazao je da program testiranja B-21 dobro napreduje te da je u skladu s rokovima i rasporedom isporuke, piše Business Insider

"Nevidljivi" bombarder šeste generacije

Pentagon je predstavio Raider u prosincu 2022. Gotovo godinu dana kasnije, u studenom 2023., zrakoplov je konačno krenuo na svoj dugoočekivani prvi let. Nakon uspješnih testiranja na tlu i u letu, odobrena je početna proizvodnja niske stope. Amerikanci planiraju da bombarderi budu spremni za upotrebu do kraja desetljeća, a trebali bi postupno zamijeniti letjelice B-1B Lancer i B-2 Spirit. 

B-21 moći će ispaljivati i konvencionalno i nuklearno oružje zahvaljujući svom dugom dometu i punjenju gorivom u zraku. "Novi bombarder također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje nevidljivost i koji će zahtijevati manje održavanja te svesti operativne troškove te zastoje na minimum", rekao je Doug Young, generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systems, kompaniji koja proizvodi bombarder. 

Northrop naziva avion šestom generacijom zrakoplova s obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim zrakoplovima i jednostavnog integriranja budućeg oružja, navodi Reuters. "Čak i najsofisticiraniji sustavi protuzračne obrane teško će otkriti Raidera na nebu", rekao je ministar obrane Lloyd Austin na predstavljanju letjelice. 

Pročitajte više