FOTO Otkriven tajni prolaz ispod britanskog Parlamenta, pogledajte kako izgleda

Foto: UK Parliament

VRATA napravljena u 17. stoljeću otkrivena su ispod britanskog Parlamenta.

U srijedu, 26. veljače, Parlament Velike Britanije objavio je otkriće do jučer tajnog prolaza koji je sagrađen u povodu krunidbe kralja Charlesa II. 1661. godine, piše CNN. Otkriće se dogodilo tijekom provođenja višegodišnjeg projekta obnove zgrade.

"U Historic England Archives u Swindonu, pregledavali smo oko 10.000 neevidentiranih dokumenata koji se odnose na palaču; tada smo pronašli planove za ulaz u kameni prolaz iza Westminsterske palače",  izjavila je Liz Hallam Smith, profesorica i povijesna konzultantica za projekt.

Zahvaljujući njima, tim je uspio pronaći šarke dvaju drvenih vrata visine tri i pol metra, s malom sobom između njih.

Dendrokronologija, metoda kojom se određuje starost drveća, korištena je za potvrđivanje je li drvo na plafonu malog prolaza bilo rezano 1659. godine, dvije godine prije krunidbe. Prolaz je bio dio duže ceste koja je trebala ljude iz nekadašnje lokacije Doma lordova odvesti u dvoranu u kojoj su sjedili kralj i kraljica.

Pronađeni i grafiti

Postojanje ove sobe nije bilo jedino iznenađenje. Unutra su zatečeni ručno napisani "grafiti" zidara koji su pomogli da se obnovi zgrada nakon oštećenja u požaru 1834. godine. Natpisi su nekako uspjeli odoljeti vremenu i opstati svih ovih godina.

Jedna od poruka, za koju se vjeruje da je napisana 1851. godine, glasi: "Ovu je sobu ogradio Tom Porter, koji je jako volio Ould Ale.

Donji dom Parlamenta Ujedinjene Kraljevine dio je kompleksa zgrade britanske vlade u gradu Westminsteru koji se proteže uz obalu Temze. S Domom lordova, čini dio Westminsterske palače, zgrade koja je turistima možda najpoznatija po tome što je dom poznatom tornju sa satom - Big Benu. Westminsterska palača nalazi se na adresi Downing Street broj 10, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda odatle.

Krunidba Charlesa II., poput ostalih britanskih monarha, održana je u Westminsterskoj opatiji. Vladao je do smrti 1685., a naslijedio ga je brat James VII.

"Uživali smo u ovom otkriću, ali palača bez sumnje krije još puno tajni koje tek treba otkriti", rekao je Mark Collins, državni povjesničar u Parlamentu. On je dodao da se nada da će se ovaj prolaz uskoro naći u redovitoj turi obilaska zgrade koju svake godine posjeti tisuća turista.

Pročitajte više