FOTO Ovako izgleda dom zdravlja u centru Zagreba

Foto: Marin Tironi/Index

MOŽDA najzorniji prikaz kaotičnog stanja hrvatskog zdravstva je onaj iz Palmotićeve 32 A, u samom centru Zagreba. Tamo je smješten Dom zdravlja u kojemu nekoliko doktora obiteljske medicine ima svoje ambulante.

Dom zdravlja je u rasulu

Zgrada u kojoj je smješten Dom zdravlja u Palmotićevoj je, blago rečeno, u rasulu. Pred samom zgradom,na parkiralištu, nalaze se ogromne rupe koje su ovih dana postale mutne lokve. Ulaz u Dom je još kaotičniji. Prljavi zidovi također su puni rupa, a stara rešetkasta vrata odaju dojam ulaska u zatvorsku ćeliju, a ne zdravstvenu ustanovu.

Iz kutova u pojedinim dijelovima doma vise komadi zida iz kojeg izviru električne instalacije. Cijeli prostor odaje dojam kao da je u njemu netko izvodio radove ili popravke, ali ih nikada nije dovršio. Čekaonica također izgleda turobno. Iza tek nekoliko starih stolica za pacijente nalaze se posivjeli i potrgani zastori. 

Foto: Privatni album

Pacijent koji se ispisao iz ovog Doma zdravlja: Još samo fale žohari i štakori

Jedan od pacijenata koji je prešao u ovaj dom zdravlja nakon što je zatvoren onaj u Ulici Grgura Ninskog kaže da su prijašnji domovi zdravlja u kojima je bio imali primjerene uvjete te da je nevjerojatno da se oni ukidaju i onda pacijente sele u podrume i suterene.

"To je prestrašno za jednu zdravstvenu ustanovu u 21. stoljeću. Što se tiče pristupa liječnika i medicinskih sestara, on je skroz u redu, ali prostorije u kojima se ti ljudi nalaze su daleko neadekvatne. Ja se ne sjećam da smo nakon Drugog svjetskog rata imali takve prostorije. Ovo je nešto strašno. Tamo samo što žohari i štakori ne krenu trčati okolo", kazao nam je.

Priča da se ispisao iz tog doma i potražio novog liječnika. Ondje se više ne planira vraćati, ali ga muči što tamo rade liječnici i medicinske sestre za koje kaže da su također užasnuti prostorom u koji su smješteni.

"Ispod stolica u čekaonici nalaze se rupe. Toaleti su strašno mali, a pipe u njima su zahrđale. Ovo nikako ne može biti zdravstvena ustanova. Ovog nema ni u Afganistanu, ja ne znam što ministar misli o nama pacijentima i djelatnicima koji tamo rade. Mislim da zavjese nisu oprane zadnjih dvadeset godina i uz to su još i pokidane. U zahod se jedva može ući”, rekao nam je.  

Foto: Privatni album

Kaos nakon zatvaranja 3 ordinacije

S početkom godine zatvorene su tri ordinacije obiteljske medicine u zagrebačkom Domu zdravlja Centar, što je izazvalo nesnalaženje i lutanje pacijenata jer mnogi od njih tvrde da nisu pravodobno obaviješteni o ovim promjenama.  

Tako su u Domu zdravlja Centar, koji se nalazio u ulici Grgura Ninskog 3, ukinute tri ambulante nakon što su liječnice otišle u mirovinu. Koalicija udruga u zdravstvu tada je upozoravala da se pacijenti žale da nisu pravodobno obaviješteni te da nije organizirana ni zamjena ni predaja njihovih zdravstvenih kartona.

"Osiguranike su o tome na vrijeme osobno obavijestili njihovi liječnici, a informacije su objavljene i na internetskim stranicama Doma zdravlja te na samim lokacijama, uz navođenje popisa ordinacija gdje mogu prebaciti svoje kartone. Riječ je o obližnjim lokacijama u Runjaninovoj 4, Kumičićevoj 5 te u Ulici kneza Borne 3”, poručili su tada iz Ravnateljstva doma zdravlja.

Rekli su da je o odluci zatvaranja ordinacija obaviješten i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) s upitom o mogućnosti automatskog prebacivanja osiguranika u druge ordinacije koje nemaju popunjen standardni tim. Ipak, prema pravilniku svaki pacijent ima pravo slobodnom voljom odabrati liječnike primarne zdravstvene zaštite.

"Dom zdravlja Zagreb – Centar poduzeo je sve radnje kako bi se u novonastaloj situaciji osiguranicima olakšao izbor novog liječnika obiteljske medicine", poručili su tada iz ravnateljstva.

Pročitajte više