FOTO Pogledajte kako izgleda strogi centar Zagreba

Foto: Luka Šangulin/Index, Karlo Klasić/Index

ZAGREB ni prije potresa nije bio uredan i uređen grad. Potres je samo ubrzao proces raspadanja i razgolitio neke stvari koje su ranije bile zakamuflirane. Osim što je neugledan, centar Zagreba je danas i izuzetno opasan. Ne prođe puno a da se ne odlomi neki komad fasade i padne na ulicu.

A komada zgrada i krovova koji čekaju da padnu je jako puno. Prošetali smo centrom grada i fotografirali fasade. Ovo je centar Zagreba 2022. godine.

Tomašević sve svalio na Fond za obnovu i Ministarstvo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević jučer je gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u. Ljut je bio na kritike i rekao je da je Grad učinio sve što je najavio i što je mogao, ali da je na potezu država.

Rekao je da mu je jedna od najvećih frustracija nakon prve godine mandata to što i dalje nije počela obnova privatnih zgrada u Zagrebu, dodajući da je za to jasna zakonska odgovornost Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva.

Što se tiče obnove javnih zgrada, rekao je da je potpuno netočno da se ne vidi pomak.

"Sve ono što sam najavio smo napravili, već u prvih par mjeseci. Napravili smo mobilne timove, svima koji nisu predali aplikacije prema ministarstvu i prema fondu, koji su zakonski obvezni za obnovu privatnih zgrada, ne Grad Zagreb, smo pomogli da se prijave naprave.

50.000 kuna smo isplaćivali pomoći svim oštećenima u potresu kad se govori o obiteljskim kućama, plaćali smo isto tako kontejnere, ljude koji su živjeli u hostelu smo zbrinuli u gradske stanove, dobar dio njih.

Odvojili smo ono što je naša zakonska odgovornost. A to je da mi iz gradskog proračuna plaćamo 20 posto obnove privatnih zgrada. Odvojili smo 160 milijuna kuna ove godine. Koliko je potrošeno? Pet milijuna kuna", rekao je Tomašević.

Tomašević: Izrazito sam nezadovoljan

"To je odgovornost fonda i Ministarstva graditeljstva. Ja sam frustriran, to mi je jedna od najvećih frustracija nakon prve godine mandata da obnova privatnih zgrada nije krenula. To je odgovornost Fonda i Ministarstva graditeljstva", rekao je i dodao da je u zadnje vrijeme nešto lagano krenulo.

"Izrazito sam nezadovoljan kako ide obnova privatnih zgrada. I doista ne znam što Grad Zagreb mora još napraviti prema državnim institucijama ili bilo kome da se to ubrza ili riješi", rekao je Tomašević.

Pročitajte više