FOTO Ovo su novi zagrebački tramvaji, moći će voziti i kad nestane struje

Foto: Grad Zagreb

Končar je danas predstavio tri nova tramvaja koja bi uskoro trebala voziti gradskim ulicama, a na predstavljanju je bio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Iz Grada su ranije objavili kako bi budući tramvaji trebali izgledati, a danas su predstavljene konstrukcije za tramvaje koji će na gradske ulice stići do proljeća 2025.

"U lipnju smo sklopili ugovore za isporuku 20 novih tramvaja. Ove čelične konstrukcije su prva tri niskopodna tramvaja. To je visoko složeni proizvod i u cijelosti je razvijen u grupi Končar, uz cijeli niz privrednika iz Hrvatske. Možemo reći da je to pravi hrvatski proizvod.

 

Tramvaji su prilagođeni korisnicima u maksimalnoj mjeri. Ovoga ćemo puta imati spremnike energije koji će omogućiti određenu razinu autonomije u vožnji za slučaj da na mreži nestane napona. Slične tramvaje isporučili smo nedavno Latviji, a potpisali smo ugovore za Osijek. I za Zagreb i Osijek bit će isporučeni tijekom 2025.", rekao je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar električnih vozila. 

Tomašević: Više od 15 godina nije se kupio ni jedan tramvaj

Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a, rekao je da su ovi tramvaji budućnost Zagreba. "To je visokosofisticirani proizvod koji je proizvod hrvatske pameti. Primijenjeni su novi dizajn i nova tehnologija. Uz ovih 20 modela 2400, u planu je ove godine provesti nabavu ukupno 60 novih tramvaja. Uz tramvaje iz Ausburga u dolasku je ukupno 71 tramvaj koji dolazi u roku od dvije godine", rekao je.

"U prosincu je ZET potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednosti 50 milijuna eura, što je trošak niskopodnih tramvaja. Jedan ovaj tramvaj košta kao jedan mali dječji vrtić. Tramvaji nisu jeftini, ali su ključni za javni prijevoz Zagreba. Više od 15 godina se nije kupio ni jedan novi tramvaj i zato imamo problema s održavanjem voznog reda", rekao je Tomašević.

Rekao je da su tramvaji financirani iz EU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i da bi trebali biti gotovi do proljeća sljedeće godine. Dodao je i da sljedeći mjesec kreće javna nabava za 20 novih tramvaja.

Pročitajte više