Učitelji diljem Hrvatske porukama na pločama podržali nastavnicu koja je dobila otkaz

Foto: Nastavnička grupa 45 minuta

NASTAVNICI diljem Hrvatske danas su na pločama u svojim školama napisali "Ne damo Zrinku", što je reakcija na otkaz koji je nastavnica Zrinka Perković Dodig u školi u Strožancu kod Splita dobila pod nejasnim okolnostima, nakon slučaja vršnjačkog nasilja u školi. 

Podsjetimo, nakon što je u ponedjeljak navečer objavljeno da je Perković Dodig dobila otkaz, danas je svih 25 učenika 5. e razreda Osnovne škole u Strožancu izostalo s nastave. Roditelji ih nisu poslali u školu jer kažu da nisu dobili nikakvo obrazloženje za to što su učiteljici Školski odbor i ravnateljica škole otkazali ugovor u radu. 

Sada su se roditeljima pridružili i nastavnici okupljeni u nastavničkoj grupi 45 minuta. Na pločama su ispisali "Ne damo Zrinku", "Vratite nam Zrinku", "Podrška Zrinki" i slične poruke kojima izražavaju neslaganje s otkazom nastavnici iz Strožanca. 

Fotografije možete pogledati u galeriji ispod naslovne slike.

Predstavnica nastavnika okupljenih u grupu 45 minuta Tamara Šoić objavila je oštru reakciju na otkaz nastavnici. U nastavku teksta prenosimo je u cijelosti.

Oštra reakcija predstavnice nastavnika iz grupe 45 minuta

"Pročitala sam u više komentara kako je ravnateljica napravila uslugu nastavnici uručivši joj otkaz i to je točno.Pobjeći iz ove kaljuže spas je i za mentalno i za financijsko zdravlje, ali to mora biti naša odluka, nikako bildanje mišića nekog lokalnog šerifa i popratnih, ukrasnih satelita. Jer ponižavajuće je otići na takav način nakon 20 godina rada u kaljuži koju su oni gore, a ne mi - pretvorili u kaljužu.Zato ne smijemo stati na ovome.

Ne smijemo dopustiti da nas tjeraju nekompetentni, politički instalirani mediokriteti, ne smijemo dopustiti da svijet kroje svojim metrima i uništavaju ga poslušnim kadrom.U ovom je slučaju puno sudionika koji trebaju osjećati sram.

Ravnateljica, članovi školskog odbora, a posebnu dozu srama treba osjetiti kolega kojeg je Nastavničko vijeće izabralo kao svog predstavnika. I ljudi trebaju već jednom snositi odgovornost za svoje postupke.Odgovornost je činjenje i nečinjenje.

Osim toga, članovi Nastavničkog vijeća mogu vrlo brzo opozvati odluku o imenovanju izabranog predstavnika.Pozivam sindikate, bez obzira je li kolegica član ovog ili onog sindikata da reagiraju jer samovolja, kršenje zakona i nedostatak ljudskosti i zdravog razuma ne smije poprimati ovakve razmjere, nigdje, a najmanje u obrazovnim ustanovama.

Ovo je pitanje svih nas i ovo ne smije postati pravilo već iznimka koju ćemo svi osuditi i posramiti.
Danas je Dan državnosti i voljela bih kada bih ga mogla čestitati bez tuge i gorčine koju u ovom trenutku osjećam zbog svega što se zbiva u našem sustavu.
Sindikati, Svetice - na vama je red.

Pravda brzo može biti zadovoljena. Raspuštanje školskog odbora i razrješenje ravnatelja najmanje je što u ovom trenutku ministar može učiniti. Uz poniznu ispriku kolegici Zrinki. Sat otkucava!", poručila je Šoić. 

Pročitajte više