FOTO Bili smo u studentskoj menzi, evo koliko zaista košta obrok

Foto: Index

NAKON što je izabrani saborski zastupnik Ivan Pernar danas na svojem Facebook profilu objavio fotografiju vegeterijanskog menija i računa koji je morao platiti, odlučili smo provjeriti košta li taj meni uistinu, kako Pernar tvrdi, "nevjerojatnih 34,50 kuna".

> FOTO Pernar objavio fotografiju ručka i račun iz studentske menze: "Zar ovo nije pljačka?"

Podsjetimo, Pernar je napisao kako ljudi jeftinije prolaze u Saboru, jer vege meni u studentskoj menzi košta 22,60 kuna, a u Saboru 22 kuna.

No, cijene koje Pernar navodi nisu za studente.

Cijene koje nisu subvencionirane

Prvo, Pernar kao i svatko drugi može doći u studentsku menzu i pojesti obrok. Bilo kakav. I platiti ga bez subvencije. Na subvencioniranu cijenu pravo imaju samo studenti s važećom studentskom iskaznicom. Studenti plaćaju samo dio cijene koju je Pernar naveo.

Za usporedbu, Pernar je u Saboru pojeo bukovače, pire i salatu; u studentskoj menzi sličan obrok sastavljen od pohane brokule, kukuruza i salate studenti plaćaju 6,5 kuna. 71 posto cijene obroka je subvencionirano. Ukupna cijena obroka gotovo je identična, kao i sastav, samo što studentima svi mi pomažemo da se jeftinije hrane i da si tako olakšaju troškove studiranja.

Za 18 kuna, koliko je Pernar potrošio u Saboru, da kojim slučajem ima važeću studentsku iskaznicu mogao je dobiti: osječki odrezak, rižoto sa šampinjonima, salatu, juhu od gljiva, jaffa kocke i sok od jabuke. I još bi mu u džepu ostalo 1,41 kuna. Jer takav meni u Studentskom centru stoji 16,59 kuna. Zapravo, košta 39,71 kunu ali studentima subvencioniramo prehranu i ne plaćaju punu cijenu.

Da, kojim slučajem ima studentsku iskaznicu, Pernar bi prošao znatno jeftinije.

Pročitajte više