Foto: Piramide su gradili plaćeni radnici, a ne robovi

NOVA grobnica koja je otkrivena u Egiptu bacila je potpuno novo svjetlo na teoriju da su glasovite piramide gradili robovi. Egipatski su arheolozi otkopali više grobnica u kojima su zakopani, prema provedenim analizama, radnici koji su sudjelovali u gradnji piramida, prenio je egipatski ministar kulture Faruk Hosni.

Kako je objasnio sam ministar, na čelu skupine koja je otkrila grobnice bio je voditelj Vrhovnoga vijeća za umjetnine staroga Egipta, Zahi Havas. Arheolozi su grobnice datirali u period vladavine četvrte dinastije (2294-2513 pr.n.e.).

Prve grobnice radnika koji su gradili najveću egipatsku piramidu su arheolozi pronašli još 1990. godine. Otkriće novih grobnica posebno je značajno jer "potvrđuje da su piramide gradili plaćeni djelatnici, što je u suprotnosti s teorijom da se ih gradili robovi", rekao je Havas.

Kao dokaz za iznesenu tvrdnju, Havas je dodao da su grobovi neposredno u blizini piramide i potpuno su okrenuti prema njoj. "Da se radi o robovima, njihovi grobovi nikako ne bi mogli biti tako blizu piramidi", pojasnio je. Usto, Havas je dodao da se pretpostavlja da je u gradnji Keopsove piramide sudjelovalo oko 10 tisuća radnika.

Pročitajte više