FOTO Pogledajte kako Florida izgleda nakon uragana Irme

Foto: Getty Images

URAGAN Irma, odnosno sada već tropska oluja Irma, prošao je Floridom i iza sebe ostavio trag razaranja, što je ranije učinio i na karipskim otocima.

Ipak, Florida se našla na udaru Irme u slabijem intenzitetu nego karipski otoci, počevši u nedjelju s kategorijom 4 da bi do ponedjeljka u popodnevnim satima oslabila do tropske oluje.

Uragan je najprije pogodio Florida Keys, a zadnje mjesto koje je stradalo je Jacksonville, u kojemu je došlo do velikih poplava.

Saniranje i zbrajanje štete na Floridi

Trenutno je u tijeku saniranje i zbrajanje štete nakon uragana Irme, a prema nekim prognozama uragani Harvey i Irma mogli bi biti jednak financijski udarac za američko gospodarstvo kao što je to bio uragan Katrina prije 12 godina.

Kako javlja CNN, posebno pogođena mjesta su Key Largo, Miami, Naples i Jacksonville, otok Marco te zaljev Tampa.

Florida Keys prvi je pogođen, a CNN izvještava kako su neka područja u Key Largu uništena. Zatvorena je cesta US 1 koja vodi prema tom mjestu, pa su građani odsječeni i ne mogu doći do potrebnih namirnica. Prema trenutnim informacijama, oko 50.000 osoba u tom dijelu Floride ostalo je bez struje.

"Nemamo signala, nemamo struje i nemamo vodu", poručila je upraviteljica okruga, Heather Carruthers.

Poplavljene ulice, srušena stabla i blokirane ceste

U Miamiju su najveći problem ceste na koje su pale tisuće stabala. Preko 70 posto građana je bez struje, a brojne ulice su poplavljene.

Na otoku Marko, koji je pogođen uraganom koji je tada bio treće kategorije, veliki problem su poplave. Na cestama je bilo i do 1.2 metra vode, a problem je i to što je minimalno 2.000 osoba bez struje.


U gradu Naples oborena su drveća i poplavljene ulice. Gradonačelnik Bill Barnett izjavio je da nije tako strašno koliko su očekivali. Većina grada je ipak bez struje, a njezin povratak mogli bi čekati tjednima.

Tampa prošla bez direktnog udara

Očekivalo se da će Tampa pretrpjeti direktan udarac uragana, ali do toga na koncu nije došlo.

Desetak kuća je uništeno u uraganu, a očekuje se da će građani koji žive pokraj rijeka u nadolazećim danima voditi borbu s poplavama.

U Jacksonvilleu je došlo do rekordnih poplava. U gradu se radi na evakuaciji osoba koje su u nižim dijelovima grada, kako bi ih se zaštitilo od poplavnih voda.

Pročitajte više