FOTO Kako su novine stvarale kult Ivice Todorića

Foto: Index/NSK

ZA NAJČITANIJE tiskovine Ivica Todorić godinama je bio ne samo čovjek bez mrlje, nego beskrajno mudar i nevjerojatno skroman čovjek s čudesnim moćima pomoću kojih je izgradio svoje carstvo.

Kult ličnosti, zahvaljujući činjenici da je Todorićev koncern Agrokor bio najveći oglašivač u medijskom prostoru Hrvatske, gradio se godinama. Ako je suditi po člancima o dinastiji Todorić koji su objavljivani u novinama, nije samo Todorić imao čudesne moći, nego su ih imali i njegova djeca i najbliži suradnici.

Bajka o uspjehu koji je došao zahvaljujući isključivo radu

Novine su tako godinama stvarale sliku o Todorićima kao plemićkoj, ali i radničkoj obitelji. Bila je to priča o hrvatskom uspjehu koji je došao isključivo zahvaljujući radu, bez ikakvog uplitanja u politiku te uz striktno poštovanje svakog paragrafa zakona. Kao i u svakoj sapunici o velikoj obitelji, bilo je tu svega. Od oca Ante koji se odjednom predstavljao kao žrtva Hrvatskog proljeća, djece koja su morala raditi u skladištima, preko čarobnog dvorca u šumi čiju su idilu narušavali tek zlobni susjedi pa sve do priče o "jadnom" Ivici koji je uvijek bio sam i protiv svih, ali je, naravno, unatoč tome dobivao ama baš svaku bitku.

Mudri Todorić objašnjavao je svom puku kako Hrvati mogu osvojiti teritorij do Kine. Uz takvu medijsku industriju neki su i povjerovali u to da je Todorić zaista "sišao s nebesa".

Pogledajte kratki prikaz naslovnica i novinskih članaka koji zorno demonstrira kako su tiskani mediji gotovo dva desetljeća stvarali kult ličnosti Ivice Todorića.


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Pročitajte više