FOTO Pogledajte slike, prikazuju koliko je razoran bio potres u Japanu

Foto: EPA

Najmanje 48 ljudi poginulo je u snažnom potresu koji je pogodio Japan na Novu godinu, a spasilačke ekipe bore se da dođu do izoliranih područja, gdje su srušene zgrade, uništene ceste i deseci tisuća domova bez struje.

Potres magnitude 7.6 zatresao je Japan u ponedjeljak, što je natjeralo stanovnike nekih obalnih krajeva da pobjegnu u viša područja jer su valovi tsunamija pogodili zapadnu obalu zemlje odnijevši neke automobile i kuće u more.

Tisuće pripadnika vojske, vatrogasaca i policajaca iz cijele zemlje poslane su u najteže pogođeno područje na poluotoku Noto u prefekturi Ishikawa.

Međutim, napori spašavanja ometeni su teško oštećenim i blokiranim cestama, a vlasti kažu da im je teško procijeniti puni opseg štete.

Obustavljene su mnoge željezničke linije, trajekti i letovi u to područje. Zračna luka Noto zatvorena je zbog oštećenja piste, terminala i pristupnih cesta.

"Potraga i spašavanje onih koji su pogođeni potresom je borba s vremenom", rekao je premijer Fumio Kishida tijekom hitnog sastanka o katastrofi u utorak.

Pogledajte slike

 

Pročitajte više