FOTO Srbi na proslavi Dana pobjede nad fašizmom uz Tita stavili četnika Mihailovića

NA SVEČANOJ akademiji povodom Dana pobjede nad fašizmom preksinoć su u Narodnom pozorištu u Beogradu jedna pored druge prikazane fotografije vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića i vođe partizanskog pokreta Josipa Broza Tita, piše Avaz.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i ministri u vladi Srbije.

Oko svega se oglasio predsjednik SDP-a Crne Gore Raško Konjević koji je kazao da ni "najjače droge ne bi uljepšale ovaj vrijednosni sunovrat".

"Ovaj povijesni revizionizam koji treba izjednačiti fašističke suradnike i pripadnike narodnooslobodilačke borbe. Draža Mihailović ne može nikada biti u istoj ravni s Titom. I to na Dan pobjede. Smrt fašizmu", napisao je Konjević na Twitteru.

Partija radikalne ljevice: Puštale su se fašističke pjesme

Partija radikalne ljevice reagirala je na proslavu, navodeći kako su se na njoj pjevale pjesme fašističke organizacije Zbor Dimitrija Ljotića Mrtvi niste, Svi za jednoga i Mi znamo borbu što nas čeka. Budući da je sve emitirano na RTS-u, tražili su hitnu smjenu čelnika.

Povjesničar Dejan Ristić za N1 kaže da se zapravo radi o pjesmi Momčila Nastasijevića. Negira bilo kakvu povezanost programa s djelom Dimitrija Ljotića.

"U pitanju je pjesma Momčila Nastasijevića nastala daleko prije Drugog svjetskog rata, posebno imajući u vidu da je preminuo 1938. godine i da ni na jedan mogući način nije imao bilo kave veze s nacizmom, ni s fašizmom, ni s mrziteljskom ljotićevskom ideologijom", kaže povjesničar Dejan Ristić.

Pročitajte više