FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"

Foto: ISW

Ruske snage nastavljaju napredovati na bojnom polju oko Avdijivke, grada-tvrđave u istočnoj Ukrajini koji je pao u ruke moskovskih jedinica u veljači, nakon gotovo dvije godine teških borbi.

Zauzimanje Avdijivke, za koje se djelomično okrivljuje iznenadno smanjenje zapadne vojne pomoći, posebice američke, bio je značajan napredak za Kremlj, osiguran neposredno prije predsjedničkih izbora u ožujku.

Snage Kijeva od tada pokušavaju stabilizirati liniju bojišnice u istočnoj Donjeckoj oblasti, boreći se protiv ruskih trupa u ruralnim regijama zapadno od Avdijivke. Ali posljednjih dana ukrajinski kanal Deep State Telegram izvijestio je o značajnom napretku ruskih napadača u naselju Očeretine, 15-ak kilometara sjeverozapadno od Avdijivke. Čini se da su ruske trupe napravile ono što je kanal opisao kao proboj na tamošnjoj ukrajinskoj fronti.

"Pandorina kutija je otvorena"

"Pandorina kutija je otvorena", napisao je kanal Deep State, dok ruske snage "nastavljaju stjecati uporište" u Očeretineu i Novobahmutivki na jugu. 

Deep State je također izvijestio o žestokim borbama u obližnjem Novokalinovu, Berdičiju i Semenivki. "Rusi brojčano nadmašuju obrambene snage u pješaštvu. Da ne spominjemo protuzračne topove, topništvo i opremu", piše kanal.

ISW: Napreduju u tri smjera

Ruski uspjeh u Očeretineu čini se dijelom širih napora da se zauzme ostatak Donjecke oblasti, napisao je ovaj tjedan Institut za proučavanje rata (ISW). "Čini se da ruske snage namjeravaju izvršiti širok prodor ukrajinskih linija sjeverozapadno od Avdijivke, ali će njihova sposobnost da to učine vjerojatno biti oslabljena dolaskom američke i druge zapadne pomoći na crtu bojišnice", navodi se.

Trostruki napor sastoji se od napredovanja prema Berdičiju, Očeretineu i Novokalinoveu, rekao je ISW.

"Ruske ofenzivne operacije u ova tri područja sjeverno i sjeverozapadno od Avdijivke uspjele su stvoriti tri male izbočine duž linije bojišnice dugačke oko sedam kilometara. Sastav snaga, gustoća i opća geometrija bojnog polja ovog područja sugeriraju da se ruske snage trenutno nadaju kombiniranju guranja sa sva tri isturena mjesta kako bi stvorile širi proboj duž linije Berdiči-Novokalinove", piše ISW.

Deep State je rekao da je situacija u Očeretineu "otkrila niz problema" u organizaciji i profesionalizmu obrambenih ukrajinskih snaga na tom području.

Pročitajte više