FOTO Što Jakov radi s Kolindom na sastanku o energetskoj politici u Azerbajdžanu?

Foto: Twitter / Kolinda Grabar-Kitarović

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana boravi u Azerbajdžanu gdje je održala predavanje studentima, otvorila poslovni forum, sastala se s brojnim dužnosnicima te održala i sastanak o energetskoj politici i suradnji Hrvatske i SOCAR-.


Šef državne naftne tvrtke Republike Azerbajdžan, skraćeno SOCAR, ugostio je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Prema njenoj objavi na Twitteru, razgovarali su o suradnji na energetskom sektoru.

Na sastanku je sudjelovao i Jakov Kitarović, predsjedničin suprug. Njegova uloga, kao i stavovi koje je zastupao na sastanku nisu nam poznati, a glasnogovornik predsjednice Luka Đurić nije odgovarao na pozive.

Ivo Josipović je Prvu damu vodio samo po protokolima

Index se za komentar obratio bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, koji nam je odgovorio na pitanje o tome je li uobičajeno da se s pozicije predsjednika bračnog partnera vodi na državne i poslovne sastanke u inozemstvu.

"Nema nikakvog posebnog pravila. Ja sam to znao raditi, ali ne uvijek, to je znao biti dio nekog protokola, da bračni drug - posebno kada je riječ o posjetama i sastancima s kraljevskim obiteljima - bude na dijelu sastanka gdje se obično nalazi i kraljevski bračni par. U mojoj praksi je to bio jedini slučaj, kao na primjer kada su u pitanju bili japanski princ i princeza, tada je moja supruga bila nazočna na sastanku, a sudjelovala je i u popratnom programu. Isto tako je supruga bila sa mnom i na sastanku kod britanske kraljice, ali položaj kraljevskih kuća je drugačiji u demokraciji nego kada je riječ o predsjedniku. U drugim slučajevima supruga mi nije bila nazočna.

Ipak, moram reći da ne znam da postoji neka formalna zabrana da bračni drug predsjednika sudjeluje na sastanku", kazao je Josipović za Index.

 

 

Pročitajte više