FOTO Svećenik blagoslovio novi uređaj u koprivničkoj bolnici

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

RAVNATELJ koprivničke Opće bolnice Mato Devčić rekao je jučer na predstavljanju novog uređaja za mamografiju s tomosintezom, vrijednog više od 185 tisuća eura, čiju je kupnju u cijelosti financiralo Ministarstvo zdravstvau, da više nama liste čekanja za tu vrstu pregleda.

Na predstavljanju je bio i bolnički dušebrižnik, svećenik Davor Šumandl, te je blagoslovio novi uređaj.

Do jučer se na mamografiju čekalo do tjedan dana, a "nakon što je kupljen novi dijagnostički uređaj, lista čekanja potpuno se ukida", rekao je Devčić.

"Stari uređaj, koji smo zamijenili, punih 11 godina ispunjavao je zadaću snimanja te je tako upotpunjavao zdravstvenu uslugu u Općoj bolnici Koprivnica. Godišnje se u našoj ustanovi obavi 3000 mamografskih snimanja, od kojih se dio odnosi na provođenje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a dio na pacijentice indicirane za snimanja po specijalistima u ustanovi", istaknuo je Devčić.

Nedostatak stručnoga liječničkog kadra

Župan Darko Koren rekao je kako je stari uređaj zamijenjen novim točno u pet do 12.

"Uloga županije jest u tome da ulažemo u obnovu zdravstvenih objekata, nabavu opreme, ali i u stručni kadar. Da bismo u našoj županiji zadržali, odnosno privukli liječnike, sufinanciramo im kamate na stambene kredite", istaknuo je Koren i dodao da je nedostatak stručnoga liječničkog kadra najveći problem s kojim se susreću zdravstvene ustanove.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić istaknuo je važnost nabave mamografa u Koprivnici u kontekstu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

"Putem tog programa u Hrvatskoj godišnje obavimo 150.000 pregleda, što rezultira s otprilike 7000 otkrivenih karcinoma dojke. S obzirom na to da je rano dijagnosticiranje ove maligne bolesti od vitalnog značaja za njeno uspješno liječenje, možemo govoriti o brojnim spašenim životima. Tako je u posljednje vrijeme smrtnost od ove zloćudne bolesti pala za čak 20 posto", zaključio je Bašić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više