FOTO Poljoprivrednici prosvjeduju. Okupili se pred Ministarstvom, ali i u Slavoniji

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Prosvjeduju poljoprivrednici okupljeni u Stožeru za obranu hrvatskog sela i novoosnovanom Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Razlog prosvjeda je nezadovoljstvo vladinim mjerama u suzbijanju afričke svinjske kuge. Kako piše HRT, okupili su se ispred Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu te na graničnim prijelazima u Tovarniku i Županji. Nezadovoljni poljoprivrednici na ceste su izašli traktorima, ali ne blokiraju promet.

"Prosvjed danas neće završiti"

"Prosvjed traje od danas do daljnjega, znači prosvjed danas neće završiti. U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo dva punkta, GP Županja-Orašje i GP Tovarnik-Ilača.

Želim reći samo jedno, da danas neće doći do nikakvih blokada jer želimo se jednostavno postrojiti, želimo pozvati što više ljudi", rekao je Tomislav Pokrovac, šef Stožera za obranu hrvatskog sela, piše HRT.

"Vrijeme je svinjokolja, sami su izjavili da je kuga u padu i jednostavno želimo da nam dopuste da naše zdrave svinje pokoljemo, da ne odu u neku preradu ili na ne daj Bože paljenje, a svinje su zdrave i treba ih klati", kazao je Jasmin Budinski iz Ilače.

Vučković: Neopravdani zahtjevi ne mogu se prihvatiti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u emisiju Hrvatskog radija A sada Vlada istaknula da se pri suzbijanju afričke svinjske kuge moraju provoditi strogi propisi te da nema mjesta za ispunjavanje onih zahtjeva koji ne pridonose suzbijanju te bolesti.

"Moramo poštivati propise. U situaciji kada imamo ekonomski tešku bolest koja se lako širi, takve uvjete uzgoja i takvu situaciju u okruženju, osim što moramo poštivati sve propise moramo donositi dodatne odluke kako bismo suzbili bolest i oporavili svinjogojstvo", rekla je.

Dodala je kako se provedbom mjera "spašava hrvatsko svinjogojstvo". Istaknula je kako se zahtjevi koji ne pridonose suzbijanju bolesti ili nisu u skladu s propisima ne mogu prihvatiti. Smatra da se na vrijeme reagiralo nakon pojave bolesti i da se to može dokazati.

Kada je riječ o tradicijskom uzgoju, kaže da ga Hrvatska nastoji očuvati. Kaže i da je država do sada uzgajivačima zbog eutanazije svinja isplatila sedam milijuna eura odštete i to prema više od 1100 zahtjeva, a eutanazirano je oko 27 tisuća životinja.

Pročitajte više