FOTO U Rijeci otkrivena bista Jurija Gagarina

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

U PARKU na brdu Sv. Križ u Rijeci pokraj Astronomskog centra danas je otkrivena bista velikog astronauta Jurija Gagarina, postavljena u suradnji Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj i Grada Rijeke.

Bistu su zajedno otkrili ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i ruski astronaut Anatolij Pavlovič Arcebarski.

"Gagarin je sinonim za čovjeka koji vjeruje u snove"

Dogradonačelnik Filipović je ovom prigodom kazao da se suradnja uspostavila prije nekoliko godina, temeljem interesa za život i djelo znanstvenika i konstruktora zrakoplova Roberta Bartinija. On je djetinjstvo proveo u Rijeci, po nekim izvorima je i rođen u tom gradu, a cjelokupnu karijeru je ostvario u tadašnjem Sovjetskom savezu.

"Bartini je dao svoj doprinos i prvom letu čovjeka u svemir, Jurija Gagarina", rekao je. "Gagarin je sinonim za čovjeka koji vjeruje u snove i naporno radi da bi ih ostvario", kazao je Filipović.

Na predstavljanju je bio astronaut koji je dvaput letio u svemir

Arcebarski, koji je dvaput letio u svemir te u drugoj misiji na svemirskoj stanici Mir proveo gotovo pet mjeseci, uz šest izlazaka u otvoreni svemir, izvan stanice, ukupnog trajanja 33 sata, izrazio je zadovoljstvo da uspomena na Gagarina živi ovako daleko izvan njegove domovine.

"Od djetinjstva sam želio postati astronaut, kao i većina dječaka, ali se moja želja ispunila", rekao je.

Istaknuo je da je imenovan zadnjim herojem Sovjetskog saveza, a sljedeći astronaut koji je odlikovan postao je heroj Rusije. Podsjetio je da je danas rođendan prve sovjetske astronautkinje Valentine Tereškove, koja je ostala jedina žena koja je sama boravila u svemiru.

Veleposlanik Azimov najavio je da će idući put darovati Rijeci bistu Roberta Bartinija. "On je bio genijalni konstruktor, čovjek koji je mnogo i dobro radio za znanosti vezane uz zrakoplovstvo i svemirska putovanja", rekao je.

Stigli su i osnovnoškolci

U programu otkrivanja biste Gagarinu sudjelovali su učenici riječkih osnovnih škola, a u Astronomskom centru premijerno je prikazan film Velikani sovjetske kozmonautike.

Na svečanosti su bili i predstavnici Rossotrudnichestva, agencije za promociju ruske kulture, tradicije, znanosti i gospodarstva, Ruskog doma, udruge ruske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji, predstavnici Grada Rijeke, Rijeka sporta, Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije, Akademskog astronomskog društva Rijeka, Udruge hrvatsko-ruskog prijateljstva te predstavnici programa Rijeka EPK 2020 - 27 susjedstava.

Pročitajte više