Foto: U Zagreb prevezena Cessna koja se u veljači srušila na Velebitu

ZRAKOPLOV Cessna 303 u čijem je padu kod Vaganskog vrha na Velebitu 5. veljače ove godine poginulo četiri iskusna pilota izvučena je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te je prevezena do Zagreba kako bi se provela daljnja analiza.

Cijelu akciju izvlačenja zrakoplova pratio je samostalni istražitelj za zrakoplovne nesreće Ministarstva mora, prometna i infrastrukture Dinko Vodanović te specijalni policajci. Podsjetimo, Cessna se srušila 5. veljače kod Vaganskog vrha na Velebitu te su prilikom pada poginuli 63-godišnji Gerd Govejšek, 49-godišnji Walter Aleksander, 61-godišnji Miljenko Bartolić i 68-godišnji Zvonko Kelek.

Zrakoplov je pronađen na sjevernoj strani Velebita, na 1.600 metara nadmorske visine i u procjepu dubokom čak 150 metara. Zbog ekstremnih uvjeta koji vladaju na planini te teško dostupnog mjesta gdje je zrakoplov pao trebalo je čekati čak pet mjeseci kako bi bio izvučen. Istražitelji su već tada utvrdili kako je Cessna punom brzinom udarila u brdo te se raspala, a četvorica pilota poginuli su trenutačno. Zrakoplov koji se srušio bio je u vlasništvu poduzetnika Josipa Crnčevića.

Pročitajte više