FOTO USKOK-ov optuženik Bandić i glavni državni odvjetnik jedan do drugog u loži

Foto: Josip Regović/PIXSELL

U HRVATSKOM narodnom kazalištu u Zagrebu u 19 sati počeo je svečani koncert povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Stigao je cijeli državni vrh, od još uvijek aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića do zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

USKOK-ov optuženik i glavni državni odvjetnik zajedno uživaju u operi

Višestruki USKOK-ov optuženik Bandić koncert je proveo u društvu glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Kamere su zabilježile taj zanimljivi moment.

Evo za što je Bandić optužen

Podsjetimo, Milan Bandić optužen je za muljažu sa zbrinjavanjem smeća u Zagrebu.

Prema optužnici, Bandić i tadašnji predsjednik Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić u listopadu 2013. dogovorili su kako će omogućiti Pripuzu da dobije veliki posao za koji je grad bio spreman platiti 6,2 milijuna kuna. Naplaćeno je 3,9 milijuna kuna.

Sud je u dva navrata vraćao optužnicu na doradu USKOK-u nakon što su vještaci utvrdili da tim poslom zagrebačka Čistoća nije oštećena. Potom je sud tražio od USKOK-a da malo bolje obrazloži pojam neimovinske koristi, a Bandić se u ovom postupku tereti za zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem.

Naime, USKOK je u drugoj optužnici tvrdio da je Bandić zapravo omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi. No Županijski sud u Zagrebu takvu je optužnicu u ožujku ove godine ponovno vratio na doradu, tražeći od USKOK-a da precizno razjasni o kakvoj je neimovinskoj koristi riječ. 

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Pročitajte više