FOTO U Singapuru zaplijenjene 94 kuće, skupi auti, zlatne poluge, torbice, vino...

Foto: EPA

Singapurska policija zaplijenila je imovinu vrijednu oko milijardu singapurskih dolara (oko 735 milijuna američkih dolara) - među ostalim luksuzne kuće, automobile i satove - u jednoj od najvećih istraga protiv pranja novca. Zlatne poluge, dizajnerske torbice, skupocjeno vino i 23 milijuna singapurskih dolara u gotovini bili su među predmetima zaplijenjenim u racijama, piše BBC.

Policija je u akciji uhitila deset osoba, a sve su imale strane putovnice. Ovakve racije rijetke su u Singapuru, koji ima jednu od najnižih stopa kriminala na svijetu. Singapurska policija objavila je u priopćenju da su u utorak održane istodobne racije diljem grada-države. Zaplijenjene su 94 kuće, mnoge u skupim četvrtima, kao i 50 vozila.

Deset osoba u dobi od 31 do 44 godine uhićeno je zbog navodnog pranja novca i kaznenih djela krivotvorenja. Policija je rekla da su uhićeni imali putovnice Kine, Kambodže, Turske i Vanuatua.

"Ako vas pronađemo, uhitit ćemo vas"

Skupina je osumnjičena za pranje prihoda stečenih organiziranim kriminalom u inozemstvu, prevarama i online kockanjem. "Nema tolerancije prema korištenju Singapura kao utočišta za kriminalce", rekao je David Chew, direktor policijskog odjela za komercijalne poslove, i dodao: "Naša poruka ovim kriminalcima je jednostavna - ako vas pronađemo, uhitit ćemo vas. Ako pronađemo nezakonito stečenu dobit, zaplijenit ćemo je. S vama ćemo se obračunati u skladu s našim zakonima."

Policija je objavila da još 12 osoba surađuje u istrazi, dok je osam drugih trenutno na tjeralici.

Državna središnja banka i financijski regulator The Monetary Authority of Singapore javljaju da su bili u kontaktu s financijskim institucijama "kod kojih su identificirana potencijalno nezakonito stečena sredstva". Bit će poduzete "odlučne mjere" protiv institucija koje ne ispunjavaju službene zahtjeve protiv pranja novca.

Pročitajte više