DALMACIJA GORI Kuće obranjene, preko noći ostaje 160 vatrogasaca i vojnika na dežurstvu

Foto, video: Index

NA BRDU Mrdakovica iznad Vodica danas, nešto prije 13 sati, izbio je veliki požar. Vatrogascima na terenu u pomoć pristižu i zračne snage, a Indexov reporter s terena javlja kako iznad požarišta lete kanader i dva Air tractora.

Stigao Krstičević

Na požarište je došao ministar obrane Damir Krstičević te tijekom večeri, zajedno sa Županijskim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, obilazi požarišta Raslina-Zaton, priopćeno je iz tog ministarstva.

"Kuće su obranjene i nikomu se ništa nije dogodilo. Kanaderi i air traktori odletjeli su za Zemunik oko 20.15 sati jer više zbog mraka ne mogu djelovati. Ako bude bilo potrebe opet ćemo ih pozvati rano ujutro, već oko šest sati, da natapaju rubne dijelove opožarenog područja i sve gdje još bude bilo vatre" - rekao je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

Vojnici i vatrogasci ostaju

S obzirom na to da se tijekom noći očekuje bura, na terenu ostaje 80 vatrogasaca, a u pomoć nam uskoro stiže i 80 vojnika. Rasporedit ćemo snage i oni na terenu ostaju cijelu noć, rekao je Milošević za Šibenik IN.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić rekao je kako ova količina požara jednostavno nije normalna.

"Previše je požara u zadnjih deset godina, a ukupna nastala šteta je preko milijardu kuna. Ovom problemu treba ozbiljno pristupiti jer je očito da svi ti požari nisu nastali prirodnim putem - kazao je Dukić na požarištu u Raslini.

Vojska na terenu

Damir Krstičević je rekao kako će razgovarati o bespilotnim letjelicama.

"Jedna od opcija o kojoj ćemo razgovarati su bespilotne letjelice s kojima bi lakše kontrolirali teritorij. Uspješno smo ih već koristili i u budućnosti ćemo i više", rekao je ministar obrane.

Riječ je o trenutno najkritičnijem požarištu na kojem je požar zaprijetio i kućama te je sukladno odluci ministra Krstičevića, a temeljem zahtjeva Vatrogasnog zapovjednika Dukića na teren upućeno i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Iz Županijskog centra 112 Indexu je u ranim poslijepodnevnim satima rečeno da je na terenu 35 vatrogasaca. Kuće zasad nisu u opasnosti, a na Mrdakovici ponovno gori makija, trava i nisko raslinje.

U 16.20 sati dim se i dalje uzdizao s požarišta te je bio vidljiv i s mora. Indexov reporter snimio je fotografije požarišta s broda između Prvića i Zlarina, koje možete pogledati u nastavku.

Podsjetimo, na istom brdu gorjelo je i noćas, a u tom požaru izgorjelo je 20-ak hektara trave i niskog raslinja.

U večernjim satima vatra se razdvojila i tako stvorila novi problem za vatrogasce.

"Zračne i zemaljske vatrogasne snage i dalje se bore s vatrom koja im zadaje sve više problema, na terenu je 83 vatrogasaca, a situacija je tim gora jer se vatra razdvojila", kazao je u večeras zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.


"Sada imamo dva vatrena fronta, jedan ide prema Raslini, a drugi prema Zatonu, tako da sad branimo oba naselja, a kakav ćemo uspjeh imati - vidjet ćemo", rekao je Hini Milošević.

Dodao je i da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.

Do sada je, ističe, opožareno više od 200 hektara, a za sada nema potrebe za evakuacijom građana, iako su upozoreni da se ponašaju savjesno i uklone iz dvorišta i oko kuća zapaljive stvari.

Zračne snage upućene na novo požarišta kod Šestanovca

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u srijedu, 16. kolovoza 2017., u popodnevnim satima upućene su na najnovije požarište kod Šestanovca (Prpuša) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u gašenju sudjeluju dva helikoptera Mi-8 MTV i jedan Air tractor AT-802, objavljeno je oko 17.10 sati.

I ovaj je požar uočio pilot Air tractora na protupožarnom izviđanju koji je odmah nastavio sa gašenjem požara, a dodatno su mu se priključila i dva helikoptera iz vojarne “Knez Trpimir” iz Divulja.


Požar Zaton - Benkovačka cesta kod Šibenika još je uvijek aktivan, a gase ga dva Canadaira i tri Air tractora.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja), zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 213 požara (po 73 u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 53 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem su dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su do požarišta prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode.

DHMZ: Vjetar u nadolazećim danima umjeren i jak

Prema trodnevnoj prognozi DHMZ-a za Hrvatsku, u iduća tri dana očekuje se umjeren i snažan vjetar, što bi moglo otežati posao vatrogascima na terenu.

> KRAJ VRUĆEG LJETA? Stiže nova velika promjena, donosimo prognozu do kraja kolovoza

Ipak, prema prognozi AccuWeathera za Hrvatsku, nova izražena promjena vremena uz mogućnost jačeg nevremena sve je izglednija već za vikend, kada se očekuje i osjetan pad temperatura.

Toplinski val, koji dolazi u idućim danima, ujedno će biti i posljednji ovog ljeta. Nakon jake promjene vremena koja dolazi za vikend, na kopnu se više ne očekuju temperature iznad 30 stupnjeva.

Posljednji tjedan u kolovozu donosi stabilizaciju vremena, kao i prvi tjedan u rujnu.

Vakula: Jako jugo i olujna bura

Nakon subote očekuje se nagla i burna promjena vremena, uz pad temperature i za desetak stupnjeva, prognozira za HRT Zoran Vakula. Pljuskova i grmljavine bit će gotovo sigurno, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, a na Jadranu će nevolje stvarati i najprije jako jugo, pa još više - jaka i olujna bura - već potkraj subote na sjevernom dijelu, u nedjelju posvuda. U odnosu na to - četvrtak i petak, usprkos vrućini, djeluju gotovo idilično.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će pretežno sunčano, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom 32 i 33 °C. I noć i jutro bit će topliji nego nekoliko prošlih, ali mnogima, vjerujem, još ugodni za spavanje, i u središnjoj Hrvatskoj uz najnižu temperaturu od 15 do 18 °C, u središtu Zagreba vjerojatno i 20 °C. Poslijepodne pak 30 do 33 °C. Sunce i vedrinu povremeno će ukrašavati, ili remetiti, visoki koprenasti oblaci, a ujutro i mjestimična sumaglica, samo rijetko i kratkotrajna magla, koja je moguća i u nizinama Gorskog kotara i Like. Danju stabilno i toplije nego u srijedu, u unutrašnjosti uz slab vjetar, a na moru često umjeren, gdjekad na udare i jak - ujutro bura, najjača podno Velebita, zatim maestral, izraženiji oko Zadra. More malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 26 °C.

U Dalmaciji i oko vrlo vrućih 36 °C, osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i nestabilnije nego na moru, uz poslijepodnevne razvoje oblaka, iz kojih su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Uz najprije burin, mjestimice prolazno i umjerenu buru pa maestral more će biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 26 °C.

Podjednake vremenske i morske prilike bit će i na jugu Hrvatske, gdje je također moguć poneki pljusak, uglavnom u Konavlima, te oko Metkovića i Ploča.

U petak i subotu bit će još toplije, uz južinu. Potkraj subote i u nedjelju nova jaka promjena vremena, uz pad temperature, te uz prolazno jak vjetar, na udare mjestimice i olujan - sjeverni i sjeveroistočni, gdjegod i sjeverozapadni. Bit će i pljuskova i grmljavine, a moguća su i mjestimična olujna nevremena s tučom, već u subotu poslijepodne na zapadu i sjeveru zemlje te na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga vjerojatno već u subotu navečer zapuhati jaka, često i olujna bura. U noći na nedjelju i tijekom nedjelje, oblaci i vjetar premještat će se sve do juga Jadrana. Ponegdje su ponovno moguće i pijavice.

Pročitajte više