Fox, NBC i Facebook odbili emitirati Trumpovu rasističku reklamu

Screenshot: Twitter

POZNATE američke televizijske kuće NBC i Fox News odbile su emitirati rasističku reklamu u izbornoj kampanji predsjednika Donalda Trumpa, pišu američki mediji.

Reklama prikazuje Luisa Bracamontesa, dvaput deportiranog migranta koji je prije četiri godine ubio dvojicu policajaca u Kaliforniji.

Bracamontesa se povezuje s migrantskom karavanom koja se kreće prema SAD-u. Politički stručnjaci reklamu su usporedili s izbornom kampanjom Georgea Busha starijeg 1988. i slučajem osuđenog ubojice Willieja Hortona.

Facebook ne prodaje oglasni prostor za Trumpovu reklamu

CNN je odbio objaviti oglas, nazvavši ga rasističkim. Facebook je objavio kako je nemoguće kupiti oglasni prostor za videozapis na njihovoj stranici, ali da ga korisnici mogu objaviti.

NBC je objavio reklamu u nedjelju, no nakon toga su priopćili kako su nakon detaljnijeg pregleda reklame prepoznali "osjetljivost oglasa" i odlučili prestati s emitiranjem.

Prema procjeni CNN-a, Trump je na kupnju oglasa dosad potrošio između 20.000 i 80.000 dolara.

Trump muljao na novinarsko pitanje

Novinari su jučer pitali Trumpa kako komentira to što poznate televizijske kuće neće emitirati njegovu reklamu.

"Ne znam ništa o tome. Mislim, govorite mi nešto što ne znam. Imamo mnogo reklama i oglasa koji su itekako učinkoviti, sudeći prema brojkama kojima raspolažemo", rekao je Trump nakon čega je ušao u raspravu s novinarom koji mu je rekao da dosta ljudi smatra reklamu uvredljivom.

"Pa, mnoge stvari su uvredljive. Primjerice, vaša pitanja su uvredljiva", odgovorio je Trump novinaru.

Danas se u SAD-u održavaju izbori za Kongres. Amerikanci biraju zastupnike u Kongresu i u gotovo svim parlamentima saveznih država te guvernere 36 od 50 američkih saveznih država.

Posljednje ankete i analize ukazuju na to da će demokrati preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom. Šanse da preuzmu i Senat, demokratima, međutim, ne idu u prilog. Izbori se održavaju dvije godine nakon predsjedničkih, na polovici predsjedničkog mandata (odakle dolazi i naziv "midterm") i smatraju se svojevrsnim referendumom o stanaru Bijele kuće.

Pročitajte više