Francuska i SAD traže rješenje za male i skrivene novčane uplate kojima se financiraju teroristi

Foto: Hina

FRANCUSKI ministar financija će sa svojim američkim kolegom razgovarati o standardiziranju pravila u mnogim zemljama kako bi se spriječili manji, anonimni novčani transferi za koje se vjeruje da se koriste u planiranju i izvršenju terorističkih napada poput onih u Parizu 13. studenoga za koje je odgovornost preuzela sunitska skupina Islamska država (IS).

Ministri financija zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a sastaju se danas u New Yorku kako bi dogovorili rezoluciju o sprečavanju financiranja IS-a. Prije sastanka, francuski  ministar Michel Sapin je kazao da je ključno spriječiti manje, skrivenije transakcije od 10.000 do 30.000 eura.

"Karakteristika tog tipa terorizma je da nije skup, ali je vrlo učinkovit. Ako želimo to spriječiti, moramo moći uočiti to manje kretanje novca u opasnim krugovima ili između opasnih pojedinaca", kazao je Sapin.

Posebno je upozorio na korištenje tzv. prepaid kartica na koje pojedinci uplaćuju po nekoliko stotina eura te se ti novci lako prebacuju preko granice na drugu takvu karticu, a da se pritom vlasnici kartica ne moraju identificirati. Na taj su način napadači u Parizu prebacili novac iz Belgije u Francusku.

"Više nitko ne nosi kofere pune novca. Teroristi imaju na raspolaganju sve nove tehnologije za transfer novca i stoga moramo imati identična pravila u našim zemljama", poručio je Sapin. Pojasnio je da u Europskoj uniji o tome donesena direktiva te da sada o tom pitanju želi razgovarati s američkom stranom.

Pročitajte više