Francuska: Kina mora poslati jasnu poruku Rusiji oko rata u Ukrajini

Foto: EPA

Kina bi trebala razgovarati s Rusijom o ratu u Ukrajini, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné u Pekingu.

Kineska vlada "igra ključnu ulogu u poštovanju međunarodnog prava, uključujući suverenitet Ukrajine, i stoga jasno očekujemo da će Kina poslati vrlo jasne poruke Rusiji", rekao je Séjourné tijekom konferencije za novinare u kineskoj prijestolnici govoreći zajedno sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

Uoči sastanka Xija i Macrona

Séjournéovi komentari dolaze u trenutku kada se očekuje sastanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu početkom svibnja.

Kina se predstavlja kao neutralna u ukrajinskom ratu i nije službeno osudila Rusiju za invaziju. Umjesto toga, Peking je produbio veze s Moskvom, čak je odlučio odbaciti američki dolar za bilateralnu trgovinu.

Prošlog mjeseca, posebni kineski izaslanik za pitanja Euroazije upozorio je na eskalaciju rata i rekao da se i Ukrajina i Rusija "slažu da će pregovori, a ne oružje, konačno okončati ovaj rat".

"Francuska se ne želi odvojiti od kineskog gospodarstva"

Kina želi da Europa dopusti Rusiji da sjedne za stol budućih mirovnih pregovora - ili će Peking bojkotirati takve rasprave.

Séjourné je također rekao da se Francuska ne želi "odvojiti" od kineskog gospodarstva, već se radije uključiti u "rebalans gospodarstva" kako bi osigurala da su trgovinske veze "zdrave i održive".

Europska unija razvija pravila kako bi smanjila rizike za europsko gospodarstvo i osigurala da ono nije pretjerano ovisno o Kini.

Pročitajte više