Francuska nagrada vokalnom ansamblu Katarine Livljanić

Album ženskog vokalnog ansambla "Dialogos" Katarine Livljanić "Tondalova vizija" dobitnik je najviše ovogodišnje nagrade uglednog francuskog časopisa Diapason. LL

Nagrada je članicama dodijeljena u ponedjeljak navečer u Parizu, na tradicionalnom godišnjem skupu koji uredništvo Diapasona organizira u zgradi francuskog državnog radija, La Maison de la Radio.

CD je objavljen u travnju ove godine i naišao je na dobar prijem kod publike i kritike, kako u Francuskoj tako i u inozemstvu.

Francuski specijalizirani časopis za glazbu "Classica" dodijelio mu je najvišu ocjenu a izlazak " Tondalove vizije" bio je popraćen vrlo laskavim napisom u Le Monde de la Musique-u, dok ga je dnevnik Le Figaro proglasio "CD-om tjedna".

Godišnjom nagradom "Diapason dor", koja je u kategoriji "rane glazbe" u ponedjeljak dodijeljena "Dialogosu", vrhunac je priznanja i uspjeha koje je ansambl Katarine Livljanić dobio za izvođenje "Tondalove vizije".

Priču o vitezu Tondalu, kroz mješavinu liturgijskih, glagoljaških i gregorijanskih napjeva, zapisao je irski monah Marcus na latinskom jeziku u 12. stoljeću.

Vrlo popularna diljem Europe, bila je prevedena još u srednjem vijeku na brojne jezike pa i na hrvatski, i jednu od dviju verzija hrvatskog prijevoda, koristila je Katarina Livljanić da bi publici predstavila to srednjovjekovno religiozno djelo i u suradnji sa svojim kolegicama iz ansambla dočarala glazbeno bogatstvo nekadašnje Dalmacije i Istre.

Ženski ansambl "Dialogos", koji osim Katarine Livljanić čine još Marie Barenton, Arno Lund Lavoipierre, Laura Gordiani, Lucia Nigohossian Sandrah Silvio i Sylvie Spehar-Vučić, nastupao je u suradnji s redateljicom Sandom Hržić u brojnim europskim zemaljama, a hrvatskoj publici je " Tondalova vizija " premijerno predstavljena prošloga proljeća u Zagrebu.

(Hina) xfcet ybs

Pročitajte više